NRPS laat alle goedgekeurde hengsten testen op WFFS

NRPS laat alle goedgekeurde hengsten testen op WFFS

paard oog algemeen

Het NRPS heeft besloten om alle door het NRPS goedgekeurde hengsten, paarden én pony’s, te laten testen op WFFS, dat valt te lezen in een persbericht.

De hengstenhouders zijn al van het besluit op de hoogte gebracht. Van de meeste van de hengsten is, volgens van Haeringen Laboratorium, reeds genoeg materiaal aanwezig om de test uit te voeren. Op dit ogenblik wordt al het materiaal uit de archieven verzameld waarna het getest zal worden.

Uitslag bespreken

Het NRPS krijgt na ongeveer veertien dagen bericht van het laboratorium welke hengsten negatief en welke hengsten positief op WFFS getest zijn. Deze uitslag wordt eerst persoonlijk met de hengsteneigenaren besproken, waarna eigenaren van eventuele positief geteste hengsten kunnen bepalen welke maatregelen zij nemen. Uiteindelijk streeft het NRPS er naar alle fokkers te informeren welke hengsten vrij zijn van de aandoening, maar alleen in combinatie met zeer goede voorlichting. De eerste reacties van hengstenhouders zijn positief.

Merriehouders

Het is ook de bedoeling om binnenkort de merriehouders de gelegenheid te bieden om hun merrie of veulen te laten testen. NRPS-voorzitter Ronald Funke Küpper: ‘We gaan er van uit dat het slechts enkele geïsoleerde gevallen betreft, maar als we nu geen actie ondernemen, komen we daar nooit achter. En krijgt de aandoening de kans zich verder te verspreiden. Wij werken in het belang van de fokkers én de fokkerij.’

Bron: NRPS

Foto: Remco Veurink

Reacties