“Met First Date was het meteen bij de eerste ontmoeting raak”

“Met First Date was het meteen bij de eerste ontmoeting raak”

Gerdine Maree - First Date KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Tijdens de keuring van het Oldenburger Verband in 2018 viel een jonge Fürstenball x Dancier op met zijn opvallende bewegingen en prachtige model. De tweeënhalfjarige hengst verhuisde – vers goedgekeurd in Duitsland – naar de stallen van hengstenhouderij Brinkman, waar hij nu ter dekking staat als First Date.

Koen Brinkman legt uit dat hij in Vechta was, bij de keuring van de jonge, niet nog goedgekeurde hengsten toen hij de nog naamloze zoon van Fürstenball zag. “Ik was meteen gecharmeerd. Niet alleen was het een plaatje van een hengst, maar hij liet zich goed zien in beweging. Mijn doel was om – samen met Tim Coomans, Jacques Maree – een hele fijne jonge hengst aan te kopen met ‘ander bloed’. We hebben immers al Dream Boy, Imposantos, Governor ter dekking staan; eentje met ‘vrij bloed’ ontbrak. Maar we vissen allemaal in die vijver en dus moet je geluk hebben dat je er eentje die echt kwaliteit heeft kunt aanschaffen.”

Informatie over (dekken met) First Date.

KWPN en Oldenburg

Dat geluk had Brinkman. “Ik was de eerste die bij zijn box was, en had de eerste koop. Even later stonden er zo vijftien, twintig omheen die óók belangstelling hadden. Alsnog is zo’n hengst een gok: je koopt een paard aan een touwtje, en dan weet je eigenlijk nog net niks.” Ook in Ermelo en Den Bosch liet de inmiddels tot First Date (“zijn naam past precies bij hem”) gedoopte donkerbruine zich voortreffelijk zien.

Zo mak

Het zadelmak maken van First Date verliep voorbeeldig. “Mijn vriendin Yadena van Es heeft dat zelf gedaan, omdat hij zo mak was. Daarna reed zij hem in de veertiendagentest in Adelheidsdorf, waar hij met prachtige cijfers voor slaagde, met bijvoorbeeld een 8,75 voor ‘interieur’ en een 9 voor karakter/temperament.”

83 punten

“Ook op onze hengstenshow liet hij zich goed zien met Yardena”, vertelt Brinkman. “Het is een ongelooflijk braaf paard, zeker voor zo’n jonge hengst die dat allemaal voor het eerst meemaakt.”
First Date maakte ook zijn opwachting bij het KWPN, waar hij in het najaar de verrichtingstest met glans doorliep: 83 punten met een 9 voor de stap en een 8,5 voor de aanleg.

Opleiding

Na het dekseizoen vorig jaar nam Gerdine Maree (foto) de teugels van First Date over. “Ze had gezegd dat ze nooit meer een jonge hengst onder het zadel wilde, maar bij hem durfde ze het wel aan. Zij reed hem op de Stallion Show afgelopen februari, en neemt de verdere opleiding voor haar rekening”, vertelt Brinkman.

Veulens die alles hebben

Inmiddels zijn de eerste veulens van First Date geboren: ze zijn mooi, hoogbenig, correct gebouwd, groot (First Date zelf is 1.72m, red.) en hebben veel uitstraling en bloed. “Je kunt ze niet mooier uittekenen”, is Brinkman trots. “Ik denk dat First Date het model kan verbeteren; het zijn allemaal bergopwaarts gebouwde veulens en ze bewegen met het achterbeen er mooi bij. Ik houd niet van die showlopers, maar deze veulens lopen elke pas hetzelfde.”

Karakter en bloedspreiding

Daarnaast zal het karakter van First Date van positieve invloed zijn. “Ik noemde al het feit dat hij zo braaf is. Onder het zadel is hij gelaten, maar geen slome. Zodra je iets vraagt is hij er. Ik denk dat dat heel mooi aansluit bij de soms rillerige KWPN-merries, zowel wat betreft het karakter als qua bloedspreiding.”

Populair

Er is veel vraag naar de donkerbruine beauty. “Hij wordt nu heel weinig gereden, omdat hij zoveel dekt. Dat vergt veel van zo’n vierjarige en dus doen we verder weinig van hem. Hoe het verder gaat lopen dit seizoen, is nog onzeker in verband met corona. Wellicht lukt de Pavo Cup nog, en anders gaan we rustig richting winter opbouwen naar de hengstencompetitie.”

Reacties