Leeftijd en veulenhengstigheid van invloed op geslaagde dracht

Leeftijd en veulenhengstigheid van invloed op geslaagde dracht

0 1258

De leeftijd van de merrie kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Dit blijkt uit een Ierse studie. Wetenschappers evalueerden twee seizoenen lang diverse factoren bij drachtigheidsproblemen van volbloedmerries. Veertien hengsten in de leeftijd van vier tot vijftien jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van acht jaar, werden ingezet voor 2385 merries in de leeftijd van drie tot 24 jaar, met een gemiddelde van 9.4 jaar. In totaal werden er 4141 dekkingen geregistreerd.

12% van de merries werden voor de eerste keer gedekt, 64% had al een veulen aan de voet en 24% waren merries die minstens een jaar haddden overgeslagen. Gedurende het eerste seizoen werd een drachtigheidspercentage van 68.6% behaald, gevolgd door 66.9% in het tweede seizoen. Dit betekent een gemiddelde van 67.8%. Diverse vruchtbaarheidsfactoren werden onderzocht, waaronder leeftijd, de maand van het veulenen, de maand van het dekken, veulenhengstigheid, het aantal cyclussen en gezondheidsbehandelingen. Ook de leeftijd, de tijd tussen het dekken en de vruchtbaarheid van de hengst werden onder de loep genomen.

Dekken in veulenhengstigheid geeft verminderde kans op dracht

De conclusie: op latere leeftijd en bij dekken binnen 20 dagen na het veulenen geeft kans op een lager slagingspercentage. Ook het dekken van een merrie die minstens een jaar heeft overgeslagen, leverde meer problemen op. Gezondheidsperikelen als baarmoederontstekingen gaven -mits correct behandeld- waren niet van invloed op de vruchtbaarheid. Óok veelvuldig gebruik van dezelfde helft (meer dan 21 keer per week) zorgde voor een verminderd slagingspercentage.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties