KWPN-stamboekkeuringen: Opvallende stermerries

KWPN-stamboekkeuringen: Opvallende stermerries

De afgelopen drie dagen vonden er op meerdere plaatsen in ons land KWPN-stamboekkeuringen plaats. We zetten de meest opvallende merries, met een score van 85/85 of hoger, op een rijtje.

Roosendaal: 85/90 voor Google (v. Ampère)

Op de stamboekkeuring in het Brabantse Roosendaal verschenen enkele opvallende oudere dressuurmerries in de baan. Van de 21 driejarige dressuurmerries werden er tien ster, en van de 13 dressuurmerries van vier jaar en ouder waren dat er vijf, waaronder enkele smaakmakers. De meest opvallende was de Ampère-dochter Google (uit Talente keur pref v.Jazz) van fokker C. Spijkers-van de Voort uit Gilze. ‘Een hele aparte merrie die over een zeer goed dressuurmodel beschikt, mooi opwaarts gebouwd is en veel front en uitstraling heeft. Ze stapt excellent met een heel goed lichaamsgebruik. Draven doet ze met een mooie techniek en goed naar boven. In de galop blinkt ze uit met heel veel balans, techniek en gedragenheid. Voor zowel de stap, galop als houding konden we haar met 90 punten belonen’, vertelt inspecteur Toine Hoefs met genoegen. Daarmee kwam de vierjarige Google uit op 85/90.

De Negro-dochter Grandy (uit Meike H keur v.Flemmingh, fokker M. Streppel uit Lemelerveld) van P. Versteeg uit Leerbroek deed daar niet veel voor onder. Zij behaalde het sterpredicaat met tweemaal 85 punten. ‘Deze merrie heeft veel lengte in haar hals en lichaam en is goed opwaarts en sterk gebouwd. Ze beweegt telkens met een hele goede beentechniek, veel lichaamsgebruik en continu met een sterke achterbeengebruik. Voor zowel de draf, galop als houding kreeg ze 85 punten.’

Nistelrode: 80/90 voor Hotspot (v. Untouched)

Op de stamboekkeuring in Nistelrode was er bij het springen één grote uitschieter; de register A-merrie Hotspot (v.Untouched), die met 80/90 sterwaardig werd verklaard. Zij is net als de best beoordeelde dressuurmerrie, de Spielberg-dochter Habibie die met 90 punten naar een totaal van 85 punten voor beweging liep, in eigendom van combinatie Aaldering-Swelheim. Van de 31 springmerries werden er 12 ster verklaard. Arnold Kootstra praat in superlatieven over de driejarige Hotspot prok (Untouched uit Universe v.New York, fokker Stoeterij Landetta uit Made) van combinatie Aaldering-Swelheim en Geert van de Wetering. ‘Een hele complete merrie dus het is jammer dat ze nog niet aan de aanlegtest heeft voldaan want hierdoor loopt ze afvaardiging naar de CK mis. Hotspot is een rassige merrie die goed in het rechthoeksmodel staat, veel merrieopdruk heeft en over correct en hard fundament beschikt. Ze heeft een hele goede galop waarin ze goed kan schakelen. Bij het springen is ze telkens ontzettend vlug, toont ze veel lichaamsgebruik en werkt ze de sprong telkens geweldig af. Met 90 punten voor zowel de reflexen als de techniek, en 85 voor de galop en het vermogen kunnen we spreken van een heel compleet springpaard.’

Van de 41 beoordeelde dressuurmerries werden er 22 ster verklaard. Hierbij was de kopgroep breder en het gemiddelde hoger dan bij de springmerries. Ook hier bleek de best beoordeelde merrie in handen van combinatie Aaldering-Swelheim: de register A-merrie Habibie (Spielberg uit Waranka V prok v.Jazz, fokker L. van Aaken uit Wintelre). Inspecteur Toine Hoefs: ‘Habibie is een jeugdige merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en opwaarts gebouwd is. Ze draaft met een excellente techniek, veel buiging in de gewrichten en een krachtig achterbeengebuik. Ook in galop laat ze een goede techniek en houding zien. Daarnaast stapt ze zuiver.’ Met 90 punten voor de draf en 85 voor zowel de galop als houding kwam deze Spielberg-dochter uit op 85 punten voor het bewegen, naast 75 voor het exterieur.

Op de avondkeuring in Nistelrode werd een stamboekkeuring voor vier jaar en oudere dressuurmerries gehouden. Het is in de oudere leeftijdsgroepen nog wel eens zoeken naar kwaliteit maar dat bleek nu niet het geval. Tien van de 16 merries werden ster en diverse merries scoorden opvallend, zoals de Apache-dochter Gurondine L met 85/85. Inspecteur Toine Hoefs keurde de 16 merries van vier jaar en ouder, samen met Augusta Lantsheer. Tien merries werden ster. Topscoorder Gurondine L prok (Apache uit Urodine L ster v.Donnerhall) van fokker Jan Lamers is een kleindochter van de bekende fokmerrie Jirondine keur pref prest (v.Ferro), die onder meer ook het Grand Prix-dressuurpaard Riondine (v.Welt Hit II) van Kirsten Beckers bracht. ‘Deze Gurondine L is een hele rassige merrie die veel lengte in het lichaam heeft en voldoende opwaarts gebouwd is. Ze heeft veel uitstraling en correct fundament. In stap is ze zuiver en actief, in draf toont ze heel veel techniek en beweegt ze ruim voldoende naar boven toe. Haar galop was zeer goed, met veel techniek en balans. Hier hebben we haar 90 punten voor gegeven’, vertelt Toine Hoefs over de merrie die met 85 punten voor zowel de draf als de houding uitkwam op 85 punten voor beweging. Ook voor haar fraaie exterieur kreeg deze merrie van Jan Lamers 85 punten.

Winschoten: 90/85 voor Hyacintha-Chin (v. Cantos)

Op de drukbezochte keuring bij De Dollard in Winschoten werden 21 van de 40 springmerries en 6 van de 23 dressuurmerries ster. Het team van Henk Dirksen en Klaas Iwema kreeg enkele aparte springpaarden voorgeschoteld. De meest complete vandaag was de Cantos-dochter Hyacinthe-Chin prok (uit Picardi Chin van Elsendam v.Chin Chin) van fokker Willy Oosterveld uit Vlagtwedde. ‘Een mooie scherpe merrie met een goed model en correct hard fundament. Ze straalt veel kracht uit en heeft een goede bewegingsvorm. Ze springt met heel veel overzicht en kan goed taxeren op de sprong. Ze is zeer voorzichtig, springt goed met de schoft omhoog en met een hele goede been- en lichaamstechniek. Bovendien liet ze een hele gelijkmatige en natuurlijke verrichting zien.’

Midden-Beemster: 85/85 voor Hulana (v. Ampère)

Van de zeventien aangeboden springpaarden in Midden-Beemster waren er acht sterwaardig. Bij de dressuurpaarden werden zestien van de drieëndertig voorgestelde paarden ster verklaard. Met 85 voor zowel exterieur als beweging was Hulana T de topper van de dag. Dirk: ‘Een rijk model met zeer veel front. Zeer opwaarts gebouwd en dit was dan ook terug te zien in haar beweging. Ze beschikte ook over een correct fundament. Voor haar houding scoorde ze 90 en ze kreeg dezelfde punten voor haar galop. Ze bewoog met veel afdruk en met een sterk gebruik van het achterbeen. Daarbij liet ze tevens opvallend veel balans voor zo’n jong paard zien.’ De bruine merrie van f/g C. Twint uit Oost-Graftdijk is een dochter van Ampère uit Delana T (v.Florencio).

KWPN/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties