KWPN: Dinsdag zadelpresentatie en herkansing

KWPN: Dinsdag zadelpresentatie en herkansing

Jironn L, reservekampioen dressuur (mag naar zadelpresentatie)
Jironn L, reservekampioen dressuur

Op maandag 9 oktober gaat het najaarsverrichtingsonderzoek voor rijpaardhengsten van start. Voorafgaand aan het verrichtingsonderzoek vindt op dinsdag 19 september de zadelpresentatie plaats. De hengsten worden gepresenteerd onder de eigen ruiter, en na afloop van deze beoordeling kan de hengstenkeuringscommissie adviezen geven wat betreft de training voor de periode naar het moment van aanlevering.

Reservekampioenen

In de collectie hengsten die dinsdag wordt gepresenteerd bevinden zich de twee reservekampioenen van de KWPN Stallion Show in ’s-Hertogenbosch. Bij de springhengsten hebben we het dan over de Farfan M-zoon Jonkheer de Span (mv. Calvin Z). Zijn grootmoeder is een halfzus van de bekende vererver Calido I (v. Cantus).

De reservekampioen bij de dressuurpaarden in ’s-Hertogenbosch is de Charmeur-zoon Jironn L (Charmeur x Rubin Royal). Zijn overgrootmoeder is de bekende Ferro-dochter Jirondine, die onder meer de KWPN-goedgekeurde hengst Cachet L (v. Jazz), het Grand Prix-dressuurpaard Riondine (v. Welt Hit II) en het Inter II-paard Ziron (v. San Remo) leverde.

Zadelpresentatie

In totaal worden er dinsdag 13 aangewezen springhengsten en 17 aangewezen dressuurhengsten verwacht. De hengsten worden bij de aanlevering op 9 oktober wederom door de eigen ruiter voorgereden en de hengstenkeuringscommissie besluit op dat moment of de hengst mag deelnemen aan het verrichtingsonderzoek, wordt afgewezen of doorverwezen naar het volgende (voorjaars)onderzoek.

Herkansing

Op 19 september vindt tevens de herkansing onder het zadel voor eerder afgewezen driejarige hengsten plaats en bestaat ook de mogelijkheid voor nog niet eerder aangeboden driejarige hengsten om een gooi te doen naar deelname aan het najaarsonderzoek. Hiervoor zijn in totaal zeven spring- en zes dressuurhengsten aangemeld. Deze hengsten zullen eerst op de straat worden geïnspecteerd en aansluitend onder het zadel worden beoordeeld op hun basisgangen, houding en rijdbaarheid, waarbij de springpaarden ook nog worden beoordeeld op hun aanleg als springpaard.

Om 12 uur wordt in de Willem-Alexanderhal gestart met de zadelpresentatie van de springhengsten, om 15.30 uur vervolgt het programma met de dressuurhengsten. De presentatie is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Bekijk hier de startlijst.

Bron: KWPN

Foto: DigiShots

Reacties