KWPN-goedgekeurde hengst Jupilot overleden

KWPN-goedgekeurde hengst Jupilot overleden

0 258
Chantal Regter en Bengel SFN, een nakomeling van Jupilot
Chantal Regter en Bengel SFN, een nakomeling van Jupilot

Dinsdag is de voor het leven goedgekeurde KWPN-hengst Jupilot gestorven. Belangrijke wapenfeiten van deze hengst zijn de overwinningen op vier- en vijfjarige leeftijd in de hengstencompetitie, waaronder een keer in de finale en verschillende goede klasseringen in de internationale sport met ondermeer Holger Hetzel en Niek Groenewoud op zijn rug.

Sport- en fokkerijsuccessen

Jupilot was een zoon van Epilot, deze laatste maakte in zijn gouden jaren indruk op menig concours met Franke Sloothaak in het zadel. Jupilot is geboren uit de preferente keurmerrie Brenda (v. Triton). Zij komt uit de welbekende Karla-stam. Verschillende paarden uit deze stam deden mee op belangrijke wedstrijden zoals de Olympische Spelen en het WK.

Bekende nakomelingen van Jupilot zijn ondermeer de internationaal springende Bengel SFN, Olga, Zipper van de Rietvenne, het 1.60 m-springpaard L.B. Akteur en natuurlijk het driesterren eventingpaard DHI Broadway.

Jupilot stond lange tijd in Duitsland ter dekking, maakte als hengst een wereldreis naar Chili, reisde vervolgens naar Italië waar hij werd goedgekeurd en volop werd ingezet voor de fokkerij om na verscheidene jaren uiteindelijk terug te keren op Nederlandse bodem. Niek Groenewoud van Stal Groenewoud in het Betuwse Elst was zijn laatste ruiter.

Veel vraag uit Italië naar Jupilot

‘Jupilot stond na zijn Italiaanse avontuur ter dekking bij Henri van Dommelen in Boekel. Ik reed destijds een hele goede nakomeling van hem. Henri vroeg aan mij of ik die wilde laten zien op zijn hengstenshow. Een poos later kwam Henri naar Elst om te vragen of ik Jupilot uit wilde brengen in de sport. Dat vond ik meteen interessant; mijn eigen paarden waren nog te jong om mee te kunnen doen in de Young Riders-rubrieken, maar met Jupilot zou dat kunnen. Toen hij bij mij kwam, was hij al een paar jaar niet in de sport uitgebracht. Maar hij was van nature heel bespierd en het was alleen maar een kwestie van hem los en lekker aan het lopen te krijgen. Na zes weken startte ik hem in het ZZ en daarna al heel snel bij de Young Riders. Dit ging heel goed, op de internationale wedstrijd in Wierden werden we zevende en op de wedstrijd in het Belgische Moorsele zelfs tweede.’

‘Vervolgens moest hij weer terug naar Henri voor het dekseizoen. Uit Italië was op gegeven moment belangstelling om hem te kopen en toen hebben wij hem zelf gekocht. Ik heb altijd geweldig veel schik met hem gehad en op diverse wedstrijden in de prijzen kunnen rijden. Ondanks dat hij in Nederland niet zo heel veel kans heeft gekregen bij de fokkers, heeft hij een aantal hele fijne springpaarden geleverd. Daarvan is een groot gedeelte naar Italië verkocht via de fokker van Jupilot, Jan van Vught. Er was veel vraag naar nakomelingen van Jupilot vanuit Italië en Jan zocht ze overal in Nederland op. In Nederland en Duitsland is de sportregistratie goed voor elkaar, maar in Italië wordt het minder strikt bijgehouden. Daarom staat bij paarden, die daar al hoog niveau springen, in de Nederlandse database alleen maar B of L achter de naam. Dat is jammer natuurlijk. Proefondervindelijk kan ik zeggen dat hij superfijne nakomelingen gaf, uit wat voor een merrie dan ook. Ze hadden allemaal een goede bovenlijn, een sterk achterbeen, veel formaat, sprongen met extra vermogen en beschikten zonder uitzondering over een topinstelling.’

Goede herinneringen bewaren

‘Jupilot is zesentwintig jaar geworden, maar gaf de laatste tijd meer en meer aan dat het genoeg was. Wij bewaren de goede herinneringen, want hij heeft voor ons veel betekend, voor mij als sportpaard en voor ons bedrijf als hengst,’ aldus Niek Groenewoud.

Bron: KWPN

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties