Kristian Houwen en Liza Tieboth testen NRPS-hengsten

Kristian Houwen en Liza Tieboth testen NRPS-hengsten

0 137

Op de derde beoordelingsdag van het NRPS-verrichtingsonderzoek zijn de hengsten zoals gebruikelijk eerst door hun eigen ruiter onder het zadel voorgesteld, en vervolgens gereden door een gastruiter. Het NRPS had ditmaal Kristian Houwen en Liza Tiebot gevraagd voor de springpaarden en de pony’s. De dressuurpaarden werden getest door commissielid Edwin Langevoort.

De testruiters gaven na afloop hun bevindingen weer. Die was voor vrijwel alle hengsten positief. Dit was voor de verrichtingscommissie niet alleen een waardevolle aanvulling op de beoordeling tot dusver. Sommige hengsten gingen ook anders lopen met de gastruiter in het zadel, voor de paarden een opwaardering.

Ervaren springruiters

Kristian en Liza deden dit bij het NRPS voor het eerst, maar het was voor Kristian bepaald niet de eerste keer dat hij bij de verrichtingscommissie in de ring reed. Al jong stelde hij de ponyhengsten van zijn ouders voor en later werden dat de paarden. Met de nu vierjarige Classe HS (v. Clarimo), die hij afgelopen jaar in het verrichtingsonderzoek voorstelde, won Kristan kort geleden een GMB-competitiewedstrijd. Liza heeft vroeger veel pony’s gereden, onder andere de New Forest hengst Lex. Eerst bracht ze zowel in springen als dressuur pony’s uit, maar toen dit teveel tijd ging kosten, koos ze voor het springen. Vorig jaar won ze de GMB-competitie met Gabriël SMH (foto, v. Azteca VDL), die dit voorjaar door het NRPS werd goedgekeurd en vervolgens naar Amerika is verkocht.

Verschillen in opleiding

Kristian en Liza vonden het erg leuk om de hengsten te testen. Kristian: “Er zijn verschillende manieren om jonge paarden op te leiden, en ik vind het interessant om te zien waar de knoppen bij andere paarden zitten. Je ziet duidelijke verschillen. De ene hengst wordt van begin af strak opgeleid met het oog op de sport, en daar voel je nu al aan dat hij over drie jaar met een topruiter op pad zal kunnen. Een ander krijgt meer tijd en mag nu nog veel meer zelf doen. Dat kun je zien als je naar de verrichtingen onder de eigen ruiter kijkt, maar ik vind het erg leuk om het ook zelf aan te voelen.”

De hengsten die deze derde dag werden getest, zijn Indigo VDL (v. Inschallah de Muze), Catoccini (v. Catoki), Casallini (v. Casall), Cassini’s Golden Boy (v. Cassini Gold), Catch Twenty Two VO Z (v. Catoki), Dorlander VKM (v. Dexter R), Excellent (v. Everdale), Jaguar (v. Jazz), Nagano (v. Negro), Ashwin van de Fryochaborg (v. Andretti) en Fireball (v. Furstenball), en de pontyhengsten Call me Mr. Handsome (v. FS Champion de Luxe), Don Davino Horsepoint (v. Don Carino du Bois), Kyoto BR (v. Kierow van Klaverborch), Nero van de Koetsiershoeve (v. Nemax) en Osolution (v. Orchard Wildeman).

Bron: NRPS

Foto: DigiShots

Reacties