KFPS reageert op artikel in het NRC

KFPS reageert op artikel in het NRC

0 69

In de NRC van zaterdag 17 november 2012 is een artikel over het Friese paard onder de kop ‘Het geheim van de stal’ verschenen, waarin de positie van het Friese paard, de inteeltproblematiek van een gesloten stamboek, de rol van de directeur van het KFPS volgens een bepaalde zienswijze zijn belicht, waarbij volgens het stamboek een volkomen fout beeld is opgeroepen.

In het artikel beweert men onder andere stellig dat het welzijn van het ras ernstig te lijden heeft onder meer dan twintig erfelijke gebreken, voornamelijk veroorzaakt door inteelt. Het bestuur zou verder niet eerlijk zijn over belangrijke informatie en deze bewust verzwijgen voor haar leden.

In de reactie van het stamboek weerlegt men de beweringen uit het item van het NRC en verklaart men dat er juist communicatie van relevante data met de leden plaats vind. Tevens past men monitoring van inteelt toe en zou het percentage van inteelttoename de afgelopen jaren drastisch zijn gezakt. Verder laat men in de verklaring van het stamboek duidelijk weten dat het NRC artikel vele fouten bevat, waardoor het stamboek, haar directeur en de gang van zaken bij het KFPS in een geheel verkeerd daglicht zijn geplaatst.

Klik hier voor het NRC artikel.

Klik hier voor de reactie van het stamboek.

Reacties