‘Tweeling – nu een jaar – doet het fantastisch’

‘Tweeling – nu een jaar – doet het fantastisch’

0 5988

Nog geen jaar geleden werden ze probleemloos geboren in het Brabantse Westerbeek, de tweeling Morris en Moos. Stefanie Stiphout, dochter van fokker Harrie Stiphout, deelt mee dat het tweetal voorspoedig opgroeit.

Een tweeling is een zeldzaamheid in de paardenwereld. Omdat minstens één van de twee veulens er slecht vanaf komt, wordt bij een geconstateerde tweelingdracht één vrucht verwijderd, als dat al niet spontaan gebeurd is. Zelfs als de veulens levend geboren worden is de kans erg groot dat een of beide veulens de eerste paar dagen niet overleven. Slechts 5% van de geboren tweelingen blijft in leven.

Verrassing

Dat Moos en Morris dus zonder complicaties groot geworden zijn, is een wonder. ‘Mijn vader kocht de moeder, de merrie Chellanie Z (v. Chellano Z) omdat ze al twee keer had verworpen. Groot was dan ook de verrassing toen de merrie vorig jaar twéé gezonde veulens van de hengst Jumpilot ter wereld bracht.’

Moos en Morris

De broers Morrris en Moos worden officieel op 12 maart a.s. één jaar. ‘Het is jammer dat mijn vader de hengstjes niet zal zien opgroeien. Wat zou hij trots geweest zijn! Met zoveel ‘sport’ in hun aderen is het helemaal niet ondenkbaar dat de tweeling ooit in de springring te zien zal zijn…’

Flinke jongen

Met name Morris, de oudste van de twee, is een flinke jongen aan het worden. ‘Moos is wat kleiner, maar ook hij doet niet onder voor zijn leeftijdsgenoten’, vertelt Stefanie. De merrie werd vorig jaar, met de tweeling aan de voet, niet gedekt en of dat dit jaar gebeurt, weet ze nog niet.

Stefanie is degene die nu samen met haar vriend de verzorging van de paarden van haar vader op zich genomen heeft.

Bron: Hoefslag

Foto: Privébezit

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties