Hessel 480 ‘met superzaad’ naar Amerika

Hessel 480 ‘met superzaad’ naar Amerika

0 664
Hessel 480
Hessel 480 (foto: Remco Veurink)

Hengstenhouderij  Van Manen uit Ede heeft de Friese hengst Hessel 480 verhuurd aan The Friesian Connection van familie De Boer in Michigan. ‘Ze zochten een vervanger voor de vorig jaar overleden hengst Mintse 384’, vertelt Jan van Manen.

‘Een belangrijke voorwaarde was die hengst heel goed sperma moest hebben, omdat bijna alles in Amerika per vliegtuig verstuurd moet worden en dus diepvriessperma is’, voegt hij er aan toe. Dat superzaad heeft Hessel 480. Friesian Connections is al jaren een begrip in de wereld van de Friese paarden in the States. Onder andere succeshengsten Tjaarda 483 en Wybren 464 staan er ter dekking.

Sportpredikaat

Hessel 480 zal aan de andere kant van de oceaan voornamelijk voor de fokkerij ingezet worden. ‘Er zijn daar te weinig mogelijkheden om een Fries verder te ontwikkelen in de sport; op zich jammer, want Gemma (Sas, red.) en sinds een paar maanden Chris Epskamp hebben met hem mooie resultaten behaald in de dressuur. Epskamp heeft hem begin oktober naar het sportpredikaat gereden en won er vandaag nog twee Z-proeven mee.’

Trainen voor HK KFPS

Dat waren dan voorlopig de laatste dressuurwedstrijden voor Hessel. De hengst krijgt nu even rust en zal dan getraind worden met het oog op de KFPS-hengstenkeuring in Leeuwarden, begin januari. Na twee of drie dekseizoenen keert hij terug naar stal Van Manen.

Jeugdkampioen

Hessel is nog wel via diepvriessperma beschikbaar voor de fokkers. ‘De nakomelingen van de hengst lijken heel goed’, aldus Van Manen. ‘Zijn oudste kinderen zijn twee, dus echt veel kun je er nog niet over zeggen, maar hij brengt in elk geval een hoog percentage eerste premie-veulens. En in Oudkarspel had was een dochter van hem kampioen bij de jeugd.’

Maurits en Menne

Van Manen zelf heeft twee nieuwe KFPS-hengsten ter dekking het volgende seizoen: de hengst Maurits 437 is aangekocht, die volgens de hengstenhouder net als Hessel goed past op het Norbert- en Beart-bloed dat alom vertegenwoordigd is, en Menne 496 (Norbert x Beart). Deze jonge hengst sloot vorig weekend met mooie cijfers het verrichtingsonderzoek af.

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties