Harich: Kwaliteit in de breedte

Harich: Kwaliteit in de breedte

Veulen

Op de veulenkeuring in het Friese Harich vandaag was het genieten van kwaliteitsvolle veulens, met name in de springrichting. Vier veulens verdienden een kampioenstitel, afstammend van Etoulon, Zirocco Blue VDL, Charmeur en Lord Leatherdale. 56 veulens mogen naar de CK.

Springveulens

De kwaliteit bij de springmerrieveulens was van bijzonder hoog niveau. De kopgroep bestond uit negen veulens. “Binnen de kopgroep waren er zeker vijf veulens wie de kampioenstitel niet had misstaan dus de kwaliteit lag dicht bij elkaar. We hebben uiteindelijk gekozen voor het Etoulon-merrieveulen Javanille VDL”, vertelt inspecteur Bart Henstra. Javanille VDL (uit Vanille de Montsec ster v.Chin Chin) is in eigendom van fokker VDL Stud. “Het merrieveulen staat zeer goed in het springpaardenmodel en is goed ontwikkeld. Ze heeft in galop heel veel atletisch vermogen, met veel kracht en ze kan goed schakelen. Een echte atleet!” Ze kreeg de meeste concurrentie van haar stalgenote Jazelly VDL (Bubalu VDL uit Zazelli VDL v.Indoctro). “De Bubalu heeft veel ras, een langgelijnd model en veel halsbespiering. Haar galop kenmerkt zich door veel balans, lichtvoetigheid en lichaamsgebruik.” De derde plek werd ingenomen door Josina VDP (Harley VDL uit Darina elite IBOP-spr v.Vegas VDL) van Hindrik van der Ploeg uit Donkerbroek. Dit veulen heeft een heel goed model, uitstraling en hard fundament. Ze beweegt met veel lichaamsgebruik, afdruk en balans.

Bij de springhengstveulens bestond de kopgroep uit acht veulens. Tot kampioen gekroond werd Julio (Zirocco Blue VDL uit Bonita elite EPTM-spr v.Indorado) van fokker J. en G. Hiemstra-Dijkstra uit Dronrijp. “Julio heeft veel ras, hengstuitstraling en een extra model. Hij galoppeert met veel ruimte, kracht, balans en afdruk”, lichtte Henstra toe. Op de tweede plek bij de hengstveulens eindigde de Etoulon VDL-zoon Jauke AO (uit Fondria AO elite IBOP-spr v.Azteca VDL) van A. Osinga uit Wjelsrijp. “Dit veulen heeft eveneens een zeer goed model. Hij is evenredig gebouwd en mooi bespierd. Hij draaft met veel gemak en heeft een lichtvoetige galop.” De bloedgemaakte Douglas-zoon Jonathan VDL (uit Kimberly II v.Corofino) van de VDL Stud werd derde. Hij beschikt over veel lengte in zijn lichaam en beweegt met veel souplesse en afdruk.

In totaal zijn 41 van de 66 springveulens uitgenodigd voor de CK op 15 april. In de dressuurrichting waren dat er 15 van de 28. Drie hengstveulens en twee merrieveulens kwamen terug in de kopgroepen. Kampioen bij de hengstveulens is de Lord Leatherdale-zoon Jameimy V (uit Dayaan ster prok v.Johnson) van f/g Familie Van de Veen uit Opeinde. “Dat is een langgelijnd hengstveulen met een hele mooie halsvorm, die goed wordt gebruikt. Hij beweegt met heel veel tact, kan goed schakelen en hij heeft veel zelfhouding.” Twee Apache-zonen eindigden als tweede en derde. Allereerst Junk (uit Ozelle-Vira keur sport-dres v.Flemmingh) van f/g Stal Falkena-Olff uit Harich. “Dat is een heel rassig veulen met een zeer goed front. Hij beweegt met een sterk achterbeengebruik en veel expressie.” Nummer drie, Japatsie (uit Zheminka keur IBOP-dres v.Flemmingh) van f/g S.J. de Groot uit Hinnaard, viel op met zijn ras, goede schoft/schouderpartij en iets tere fundament. Hij beweegt met veel techniek en kracht.

Dressuurveulens

Kampioene bij de dressuurmerrieveulens werd de Charmeur-dochter Juriose H (uit Duriose H ster v.Krack C) van D.W. Hoekstra uit Veenwouden. “Een heel correct merrieveulen met veel halsbespiering. Ze beweegt heel lichtvoetig, met een elegant voorbeengebruik, veel schakelvermogen en een sterk achterbeen.” Op de tweede plek eindigde de Desperado-dochter Jayda (uit Valentina S keur v.Jazz) van F. Nobach uit Opende. Dit januari-veulen heeft veel lengte in haar model, een goede hals en dito bovenlijn. In beweging laat ze veel houding, souplesse en achterbeengebruik zien.

“In Harich hebben we voor het eerst op een hele grote zandbodem kunnen keuren. Het was een hele geslaagde dag met veel publiek, sfeer en bovenal veel kwaliteit in de breedte. We kijken uit naar de CK”, aldus Henstra.

KWPN

Reacties