Geslaagde NRPS showdag

Geslaagde NRPS showdag

0 209

Uit het hele land kwamen de fokkers afgelopen zaterdag naar het KNHS-Centrum om de NRPS-hengsten in actie te zien, en mogelijk een van de 35 door de hengstenhouders gratis beschikbaar gestelde dekkingen in de wacht te slepen. De aanwezigen kregen waar voor hun geld, want voor een volle tribune lieten alle hengsten zich onder het zadel of aan de hand van hun beste kant zien.

De acht derde bezichtigings rijpaardhengsten die naar de Hengsten Showdag waren gekomen, zijn alle geaccepteerd en kunnen komend seizoen hun eerste dekdienst draaien. Na de huldiging van de fokkers en/of eigenaren van de hengsten wijst de commissie er altijd drie aan die mogen overkampen om de publieksprijs “Hengst met de Beste Draf”. Ditmaal ging die eer naar cat.nr. 39 Fideniro (Fidertanz x De Niro) van Team Swedon & The Nethe NV uit het Belgische Balen. De andere twee kandidaten waren 017 Well Done (Wup x Florestan I) van M.P. Olthof uit Ruurlo en 022 For Your Pleasure (For Pleasure x Polydor) van L. Oude Nijhuis uit Kampen. Verder zijn goedgekeurd 002 Hilton (Harmony x Voltaire) van Stal Meulendijks uit Nuenen, 004 Cormac Z (Caretano Z x Ikoon) van T.J. Dijkstra en K.V. Dijkstra-Short uit Gorredijk, 009 Zeppe Blue (Zirocco Blue x Casantos) van Paardenhouderij De Eerde uit Eerde, 019 Grenoble DN (Gaillard de la Pomme x Capitol II) van Deen Holding BV uit Enkhuizen en 021 Estrello (Astrello x Lupicor) van Dave en Gaby Maarse uit Wellerlooi.

Kinetic Wizard

Vooralsnog bestaat de nieuwe hengstenjaargang van de pony’s uit slechts drie hengsten met voornamelijk Welsh bloed. Hoewel hij zich aan de hand niet overtuigend liet zien omdat hij alleen maar wilde galopperen, kreeg Kinetic Wizard van de toeschouwers het meeste applaus en dus de publieksprijs. Dat was ook terecht, want de mensen aan de kant hadden de zoon van Klein Roderijs Cocktail uit een merrie van Orchard Boginov eerder op de dag onder het zadel zeer gedisciplineerd aan het werk gezien in de drie basisgangen. En dat was een regelrechte openbaring. Net als zijn moeder Petri en grootmoeder Nikita van den Hout heeft hij in draf het gewenste bewegingsmechanisme, met voor een mooi “knietje” en een achterbeen dat al van nature goed onder de massa wordt geplaatst. Eigenaren zijn D.P.A. Aarts en P. Remmits uit Wamel. Ook cat.nr. 029 Kappoccino RW is een zoon van Klein Roderijs Cocktail, maar uit de NRPS-merrie Weering’s Romy (Gomel ox x Baccarat ox), eigenaren R. en M. Wekema uit Peize. Cat.nr. 024 Heer Orchard Bolshoi is weer helemaal Welsh gefokt: vader Heitraks Marvin en moedersvader Wester Aikema’s Norbert. Eigenaar S.M.J. van den Hart uit Hoogstraten (B).

Kampioenschap Jonge Hengsten

Jaarlijks vergelijkt de hengstenkeuringscommissie van het NRPS in beide fokrichtingen de hengsten van de jaargang waarvan het afgelopen seizoen hun eerste veulens zijn ge├»nspecteerd, en die hun eerste stappen in de sport hebben gezet. De uitslag van het verrichtingsonderzoek wordt hierin ook meegenomen. De rijpaardhengst die deze keer zowel qua eigen prestatie als met zijn veulens het best scoorde, was Chapter Leatherdale (v. Lord Leatherdale) van Gertjan van Olst. Kampioen van de jonge rijponyhengsten was Kwaliteit van Orchid’s (v. Kanshebber) van Peter de Jong uit Opende.

Predicaten

Op grond van de opvallende prestaties in de springsport van hun afstammelingen hebben de VDL-hengsten Douglas (v. Darco) en Harley (v. Heartbreaker) het predicaat prestatie-fok ontvangen. De D-ponyhengst Le Matsjo (v. Leunsveld’s Elegant) is keur verklaard vanwege de vele keuringssuccessen van zijn afstammelingen. Verder werd het prestatie-sport predicaat officieel uitgereikt aan vier hengsten, die hiervoor veelal in het verleden al de vereiste prestaties hebben geleverd. Het zijn de rijpaardhengsten Bojar (v. Bachus) en Aaron (v. Florencio) en de ponyhengsten Lord S (v. le Matsjo) en Don Castello du Bois (v. Dornik B).

Hoefslag/NRPS

Reacties