Friese hengst Siert 499 dekt niet meer

Friese hengst Siert 499 dekt niet meer

0 4660

De eigenaren van de in december goedgekeurde hengst Friese hengst Siert 499 trekken hem terug uit de dekdienst. De hengst heeft vanaf het begin van het dekseizoen problemen gehad met de bevruchting. Slechts een beperkt deel van de gedekte merries is drachtig geworden.

Afwijkend sperma

Onderzoek bij de Diergeneeskundige faculteit in Utrecht heeft aangetoond dat de microscopische waarden (TNB, morphologie en motiliteit) weliswaar in orde zijn, maar dat het DNA in het sperma afwijkingen vertoont. De prognose is dat hierin geen verbetering zal komen. Reden voor de eigenaren, in samenspraak met hengstenstation De Mersken waar Siert 499 ter dekking stond, om de hengst uit de dekdienst terug te trekken.

Om misverstanden te voorkomen: de geconstateerde DNA-afwijkingen hebben alleen invloed op de bevruchting en niet op de veulens die volgend jaar geboren worden.

Witte haren

Siert kwam na zijn goedkeuring in opspraak omdat hij teveel witte haren op zijn hoofd en lichaam zou hebben, terwijl het juryrapport vermeldt dat het er slechts ‘enkele’ zijn. Deze kwestie zorgde voor nogal wat bombarie binnen de gelederen van het stamboek. De hengst compenseerde eventuele onduidelijkheid over ‘teveel wit’ met bovengemiddelde prestaties tijdens het verrichtingsonderzoek.

Siert 499 (v. Dries) was reeds succesvol in de sport gestart en zal hierin verder uitgebracht gaan worden.

KFPS/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties