Fries paard populairder dan ooit: 17.000 Friezen in 75 landen

Fries paard populairder dan ooit: 17.000 Friezen in 75 landen

0 1834
Fries Friezen It Swarte Goud

Noem een land ter wereld en de kans is groot dat er Friese paarden rondlopen. Het ooit met uitsterven bedreigde ras is tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Vandaag en morgen zit het WTC Expo in Leeuwarden, vol met Friezenliefhebbers uit alle uithoeken van de aarde.

Populairder dan ooit

In 1965 stonden er nog maar 500 Friese merries ingeschreven in de registers van het stamboek. Het scheelde weinig of de Fries was definitief verdwenen. Nu, ruim vijftig jaar later, lopen er 70.000 goedgekeurde exemplaren rond. Het Friese paard is populairder dan ooit en uitgewaaierd over de hele wereld. In 75 landen staan zo’n 17.000 Friezen geregistreerd bij het KFPS.

Vandaag en morgen komen eigenaren uit al die windstreken naar Leeuwarden voor de parade der kampioenen: de hengstenkeuring. Hier lopen de vaderpaarden, de doorgevers van het ras in de showroom.

Hier wordt bepaald welke hengst zijn DNA het beste kan doorgeven. Hier wordt handel gedreven en schudden Friezenliefhebbers uit Pingjum of Peking, Sybrandabuorren of Sydney elkaar de hand.

V.S. en Canada

Die emigratie van de Fries begon zo’n beetje met de handel naar de Verenigde Staten en Canada. Het zijn ook die landen waar in de jaren vijftig veel (Friese) boeren naartoe vertrokken in de grote emigratiegolf en bij veel Friese boeren, staat toch ook een Fries paard in het weiland.

Zo’n tien jaar geleden, toen de crisis toesloeg, zakte de verkoop naar Amerika wat in. De markt werd daar bovendien zelfvoorzienend, met goedgekeurde dekhengsten die er gestationeerd zijn. Dat is nog steeds zo, maar de laatste twee jaar is het aantal paarden dat overzee gaat toch weer toegenomen.

Kopers willen uiteindelijk toch het liefst een Fries die in het ‘heitelân’ het levenslicht zag. Sentiment, maar hier is de kennis over het ras het grootst en dat blijft een plus.

Overal paarden keuren

Zuid-Amerika is ook een continent waar veel paardenhouders een Fries hebben aangeschaft. ‘Dat zijn al jaren de landen waar de goede handel zit’, aldus Ids Hellinga, directeur van het KFPS. Net als China dat in de lift zit en het Midden-Oosten dat de fraaie viervoeters uit Friesland ontdekt heeft.

Nieuw dit jaar zijn Iran en Israël. Voor het eerst zijn er paardeneigenaren uit die landen aanwezig op de keuring in Leeuwarden. Om te leren. Ze praten met het KFPS over hoe ze fokverenigingen kunnen opstarten en over het organiseren van keuringen.

Want dat is bijzonder. Juryleden van het Friezenstamboek vliegen de hele wereld over om paarden te keuren. De bolhoeden bezoeken zo’n dikke dertig landen waar ze de verrichtingen van de paarden onder de loep nemen en premies uitdelen. In landen met veel dieren en dus veulens komen ze eens per jaar. In minder ‘grotere’ landen een keer in de twee jaar. Naar verre plekken zoals Nieuw-Zeeland en Chili ook bijvoorbeeld.

Lees het volledige artikel op de website van de Leeuwarder Courant.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties