Epilepsie wordt NRPS-hengst Kanshebber fataal

Epilepsie wordt NRPS-hengst Kanshebber fataal

Fleur Timmermans en Precious Diamond D, een zoon van Kanshebber
Fleur Timmermans en Precious Diamond D, een nakomeling van Kanshebber

Het NRPS heeft zojuist bekend gemaakt dat de top fokkende Kanshebber op 24 jarige leeftijd is overleden. ‘Door zijn eigen kwaliteit en die van zijn nakomelingen heeft hij de Keur, Prestatie-sport & fokkerij predicaten behaald. Het overlijden van de hengst zal dan ook een gemis zijn voor de fokkerij,’ laat het stamboek op hun website weten.

Epilepsie

Gisteren, 31 juli, heeft familie van Laar van Stal Orchid’s de ponyhengst in moeten laten slapen. De tot voor een maand geleden kerngezonde hengst kreeg last van epileptische aanvallen. ‘Dit leek prima onder controle tot dat de aanvallen plotseling weer de kop opstaken en elkaar in snel tempo opvolgden. Om een verder lijden te voorkomen hebben we jammer genoeg moeten besluiten om afscheid moeten nemen van onze, en Ina’s trots Kanshebber,’ schrijft de familie.

Kanshebber in de sport en fokkerij

Kanshebber, een zoon van Krimh ox uit de Europees springkampioene Daisy Brown, is geboren op de stal van Wim Versteeg. Al vrij snel verhuisde hij naar Ina Majoor die hem voor de keuring bracht en in de sport uitbracht. Zijn sportcarrière verliep voorspoedig en bij de familie Vetker heeft hij met verschillende kinderen internationaal gesprongen.

In nagenoeg elke internationale wedstrijd in binnen en buitenland  kom je vaak meerdere nakomelingen van hem tegen. Over heel Europa zijn zonen van hem goedgekeurd en in alle drie de disciplines zijn nakomelingen van de tophengst op het EK geweest. Eén naam, die via zijn nafok, de aankomende jaren zeker nog op veel startlijsten te zien zal zijn.

‘Vanaf zijn eerste goedkeuring zijn wij van Stal Orchid’s met hem gaan fokken, eerst met één merrie, daarna met meerdere. Totdat wij de mogelijkheid kregen om hem naar onze stal te halen. 2015 was voor hem en ons een topjaar. Hij werd in Frankrijk uitgeroepen tot FEI hengst van het jaar en wij werden, met name door Kanshebber zijn nakomelingen, NRPS Paardenfamilie van het jaar.’

Genieten in groot aanzien

‘De laatste jaren genoot  Kanshebber zowel in Nederland als in het buitenland groot aanzien. Wij zijn dankbaar dat wij de kans hebben gekregen om Kanshebber te gebruiken voor onze sportfokkerij. Via zijn vele dochters en zonen zullen zijn genen nooit verloren gaan.’

Sanne van der Pols en TC Orchid's Syria, een dochter van Kanshebber
Sanne van der Pols en TC Orchid’s Syria, een dochter van Kanshebber
Cheyenne van Gog en Orchid's Lambada, een zoon van Kanshebber
Cheyenne van Gog en Orchid’s Lambada, een zoon van Kanshebber

Bron: NRPS

Foto: DigiShots

Reacties