Duval’s Zeeland Dressage Cup: Ma Cherie di Bufa maakt indruk

Duval’s Zeeland Dressage Cup: Ma Cherie di Bufa maakt indruk

De titel van beste Zeeuws fokproduct en best presterende merrie in de Duval’s Zeeland Dressage Cup bij de driejarigen ging afgelopen weekend naar Ma Cherie di Bufa, gereden door Wilma Salm. De High Five U.S.-dochter is in eigendom van Wilma Salm en Janis van Overveld en een fokproduct van Elles Kole en Arjan van de Guchte. Zij ontvangen daarom een jaar lang gratis Hoefslag Fokkerij.

Ma Cherie di Bufa en Wilma Salm behaalden 81,6 punten, met 8,5-en voor de draf en de aanleg. Ze eindigden daarmee overall op de vierde plek bij de driejarigen.

Alle kansen bij Wilma Salm

Van de Guchte (links op de foto) was samen met zijn partner Elles Kole met name naar De Kroo gekomen om hun fokproduct Mega Mendy Ster D-OC (Franklin uit Gwendy ster prok voorlopig keur van Zhivago x Brendy ster prok v. Jazz) te volgen, die nog wél in hun bezit is: “Ma Cherie was helaas al geweest toen wij met Mega Mendy arriveerden. Later zagen we wel op de video dat ze een prachtige verrichting had laten zien.”

Wilma Salm – Ma Cherie di Bufa
Duval’s Dressage Cup 2020 © DigiShots

Gouden combinatie

Van de Guchte vervolgt: “Super dat de merrie bij zo’n fijne amazone als Wilma terechtgekomen is. Het is altijd afwachten waar je fokproducten blijven, maar bij Wilma krijgt Ma Cherie alle kansen; het is een gouden combinatie. Daarnaast is het fijn dat zij in de buurt zit; zo zie je je paard nog eens terug. Wilma stuurt ons ook regelmatig filmpjes met haar vorderingen; daar worden we wel blij van.”

Grand Prix-grootmoeder

De fokker weet nog goed dat Ma Cherie geboren werd. “We hadden een jaar eerder een hengstveulen uit de moeder van Ma Cherie, Buta di Bufa, van fokker Ad van der Veeken Zij was een scherpe merrie van Tuschinski die we als zevenjarige gekocht hadden; Buta’s liep Grand Prix dressuur met Sander Marijnissen. Het hengstveulen, ook van High Five U.S. leek erop, en dus dekten we haar terug.”

High Five U.S. x Tuschinski

“De scherpte en hardheid van Tuschinski leek een goede combinatie met het mooie type en de sterke bewegingen van High Five U.S. Daarnaast kennen we de merrielijn van deze hengst, de Murona-stam van Jan de Feijter, en daar zijn we zeer van gecharmeerd. Het was een feestje dat er na het hengstje Lucky Five een merrieveulen, Ma Cherie dus, ter wereld kwam; de hengsten verkopen we namelijk altijd, terwijl we de merries in principe aanhouden om mee verder te fokken.”

Niet meer dan 25

Toch werd Ma Cherie als 2,5-jarige verkocht aan de huidige eigenaren. “We moeten selecteren en hebben de afspraak dat we niet méér dan de huidige 25 stallen vol zetten. We zijn fokkers, geen verzamelaars”, aldus Van de Guchte. Voor Ma Cherie was belangstelling, en dus verliet zij haar geboortedorp Vlake.

Annebella

Ook de moeder van Ma Cherie is inmiddels verkocht. “Onze stammerrie Annebella (Sport (dr) Elite pref, mv Ramiro Z) is ook van Tuschinski”, vertelt Van de Guchte. “Zij is de eerste merrie waar we mee fokten. Tussen de veulens door reed Elles haar naar de Grand Prix. Haar Jazz-dochter Elle Bella (Elite) bracht onder andere de De Niro-dochter Kisse Bella Ster D_OC. Diens dochter van Fürst Jazz werd vorig jaar geboren.”

Vier generaties

Een andere dochter van Annebella, de Elite merrie Hippe Bella (v. Charmeur) heeft ook eerst twee dochters ( La Toto Bella elite v. Toto Jr en Moving Bella ster D-OC v. Fürst Jazz) gegeven en is toen als sportpaard verkocht naar Amerika gegaan. En zo staan er al meerdere prachtige generaties fokproducten uit deze lijn op naam van Van de Guchte en Kole.

Elitepredicaat

Alle prok of D-OC merries gaan, als ze drie jaar zijn, naar de stamboekkeuring, vertelt de gepassioneerde fokker. “We hopen dan dat ze voorlopig keur worden. Twee maanden later laten we ze de IBOP lopen voor het definitieve Elite-predicaat. Op die manier hebben bijna al onze vrouwelijke fokproducten dat predicaat achter hun naam staan.”

Endy-lijn

Naast de lijn van Annebella fokt het duo met de zoveelste succesvolle Huub van Helvoirt-stam van de merrie Endy. Hun Brendy O (Jazz x Ulft x Amor) kochten ze als tweejarige en via dochter Gwendy kwam onder andere Mega Mendy (Franklin x Zhivago) ter wereld. “Mega Mendy was beste merrieveulen én veulenkampioen in Vrouwenpolder, met dus Ma Cherie di Bufa als tweede bij de merrieveulens. Een mooi succes om daar één en twee te worden! Mega Mendy eindigde later op de NMK-keuring op een zevende plek in de finale. Dat was echt mooi om mee te maken.”

Beter paard fokken

Mega Mendy loopt vrijdag a.s. de IBOP, net als een driejarige Fürst Jazz x Charmeur-kleindochter van Annebelle. “We hopen op een mooi resultaat, want elke volgende generatie wil je toch een beter paard fokken. “Een gezond goed paard dat is ons streven.”

Uitslag Duvals Zeeland Dressage Cup

Foto’s: DigiShots

Reacties