Data over sport- en fokkerij vind je bij Hippomundo: nu één...

Data over sport- en fokkerij vind je bij Hippomundo: nu één maand GRATIS

Hippomundo is dé database als je meer wilt weten over de fokkerij en de sportprestaties. Niet alleen de pedigree van een paard wordt uitgebreid getoond, ook zie je in één oogopslag hoe de paarden uit dezelfde stam presteren.

Van alle spring-, dressuur- en eventingpaarden in de database tref je de afstamming en én de gegevens van henzelf en hun familieleden aan. Ook kun je selecteren op dekhengst en is het mogelijk om op de naam van de ruiter te selecteren. Van alle paarden is naast de fokkerij- en sportprestaties de o zo belangrijke naam van de fokker eveneens vermeld.

FEI- en stamboekgegevens

Koen Terryn en Eric Goossens zijn al sinds een jaar of zes de mannen achter Hippomundo.com, dat tegenwoordig met een team van twaalf mensen bezig is met het verzamelen en controleren van data. “In onze database staan alle internationale prestaties vanaf 1 oktober 2014. Daarnaast zijn ook de resultaten van de meeste Grote Prijzen opgenomen vanaf 1985”, vertelt Terryn. “Inmiddels worden ook de nationale resultaten meegenomen.”

Extra voor stamboekleden

“Voor de stamboekgegevens werken we samen met acht stamboeken, waaronder de drie Belgische stamboeken (Zangersheide, BWP en sBs)”, vervolgt Terryn. “De stamboeken die aan boord komen, krijgen van ons gratis een Result Tool, waardoor de resultaten van de bij hen geregistreerde paarden automatisch op hun website verschijnen, wat op zich interessante publiciteit is voor hun leden, de fokkers, die hierdoor extra in de kijker komen te staan.”

Fokkers nemen initiatief

“Als een stamboek nog geen beslissing heeft genomen over toetreden tot Hippomundo, dan nemen meer en meer fokkers zelf het initiatief en sturen ons de pedigree van hun paarden, zodat wij ze kunnen toevoegen in onze database. Zij activeren dan zelf hun fokkerspagina en worden per mail op de hoogte gesteld als wij een sportresultaat binnenkrijgen van een door hen gefokt paard dat waar ook ter wereld heeft gesprongen.”

Voor (semi-) professionals

We zien echter dat er verandering op komst is. Niet alleen BWP en Zangersheide – die al lang met ons samenwerken – maar ook grote spelers als Paul Schockemöhle en het Holsteiner Verband beginnen gebruik te maken van de typische Hippomundo Black Type pedigree voor hun veilingen. Als we het doorsnee profiel van onze bezoekers bekijken, dan zien we dat het grootste deel professionals en semi-professionals zijn. Mensen die bewust bezig zijn met de paarden. Hippomundo is geen nieuwssite, maar een database, gebaseerd op feiten waar men heel wat relevante informatie uit kan halen!

Sportnaam

Het controleren van de gegevens gebeurt uiterst nauwkeurig, omdat niemand bij onjuistheden gebaat is. “We zoeken het bijvoorbeeld ook uit als een paard een andere (sport) naam gekregen heeft. Zo kan een fokker zijn fokproduct blijven volgen als het verkocht is naar het buitenland en bij de FEI onder een nieuwe naam bekendstaat. Bij ons kunnen gebruikers niet zelf gegevens invoeren, omdat daardoor ook – al dan niet bewust – onjuistheden kunnen ontstaan.”

Hippomundo Power Value

Er zijn veel verschillende manieren om de invloed van een dekhengst te berekenen, bijvoorbeeld op basis van het prijzengeld van al zijn nakomelingen, het gemiddelde prijzengeld per nakomeling, het winnaars- of plaatsingspercentage .. de mogelijkheden zijn eindeloos. Hippomundo bedacht daarnaast een nieuwe ranking: de Hippomundo Power Value: een ranking van het gemiddelde niveau van de nakomelingen van een hengst die ooit internationaal gestart zijn.

KWPN-hengst Vingino op vijf

Kijken we naar hengsten van 14 tot 20 jaar (die dus logischerwijs nog beschikbaar zijn voor de fokkerij) met meer dan vijftig nakomelingen van 8 tot 12 jaar, dan zien we dat de KWPN-hengsten Vingino (positie 5, met 71 Hippomundo-nakomelingen met een Power Value van 1.41m), Nintender (6), Zürich (9) en Warrant (10) in de top tien staan. Valentino, Verdi, Zirocco Blue VDL, Eldorado van de Zeshoek TN, Arezzo VDL, Ustinov en Zento doen het ook goed met een top 30-notering.

Libero H

Kijken we naar de Power Value Ranking van hengsten met minsten 75 internationale nakomelingen (zonder dat we een leeftijd van de hengst zelf of die van zijn nakomelingen selecteren), dan zien we dat Libero H met stip op één staat. Van zijn 380 Hippomundo geregistreerde nakomelingen liepen 78 nakomelingen internationaal. En die 78 nakomelingen deden het meer dan behoorlijk, want zij noteerden een Power Value van maar liefst 1.52m!

Bekijk de Hippomundo Power Value ranking zelf en maak je eigen selectie!

Gratis Hippomundo.com proberen!

Normaal gesproken is HippoMundo geen gratis service en moet er een abonnement genomen worden om gegevens te kunnen raadplegen. Speciaal voor bezoekers aan de Hoefslag-site biedt Hippomundo.com haar service EEN MAAND LANG GRATIS aan.

Ga snel naar www.hippomundo.com en meld je vóór 31 mei aan met de promocode HOEFSLAG.

Reacties