Contango x Jazz-merrie scoort

Contango x Jazz-merrie scoort

New Foresters

Op 7 juni verschenen bij stal ’t Kantje in Nistelrode de driejarige merries in de baan voor de stamboekkeuring. Regio-inspecteur van Noord-Brabant, Toine Hoefs, beoordeelde de paarden samen met Marijke Kool. ‘Van de 37 aangeboden paarden hebben we er tweeëntwintig ster kunnen maken. Gemiddeld hebben we goede kwaliteit gezien met enkele uitschieters. De Brabantse fokkers zijn op de goede weg voor wat betreft het exterieur en de beweging. De enige kanttekening die ik wil plaatsen, is dat de correctheid van het fundament goed in de gaten moet worden gehouden. Een hele opvallende merrie was zondermeer Gamante D. Een zeer mooie en royaal ontwikkelde merrie met een sterke bovenbouw, extra naar boven gebouwd en met een correct fundament. Zij kreeg voor exterieur 85 punten, dezelfde score voor haar stap en draf en maar liefst 90 punten voor haar galop en houding. De totaalscore voor haar beweging was 90 punten.’ Gamante D is het goed gelukte resultaat van de beproefde combinatie Contango x Jazz. In haar pedigree komt de bekende merrie en sportpaardenmaker Warmante (v. Amor) twee keer voor; als grootmoeder via moederszijde van Jazz en als moeder van keurmerrie Urmante, de moeder van Gamante D. Deze vosmerrie is gefokt bij J. Dielissen en H. Dielissen-van de Berg uit Rosmalen.
Ook voor de bij J. Gordijn uit Sint-Oedenrode gefokte Gwen Stefani (v. Bretton Woods) had de jury lovende woorden: ‘Een heel mooi dressuurmodel met veel ras, goed naar boven gebouwd en een fijne manier van bewegen. Zij kreeg eveneens 85 punten voor haar exterieur en 80 voor haar beweging.’ Gwen Stefani staat geregistreerd bij B.I. Soederhuizen in Veghel. Haar moeder, de ster preferente prestatiemerrie, Lola-G (v. G.Ramiro Z) heeft twee Lichte Tour-paarden gebracht en is tevens de moeder van de KWPN-goedgekeurde Dark President D&R. De grootmoeder van Gwen Stefani, de preferente Ciola (v. Pion) leverde ondermeer de KWPN keurhengst Houston en het Grand Prix-dressuurpaard Karin.
Twee merries kregen nog de fraaie score van 80 punten voor exterieur en 85 voor beweging. Daaronder G-Star V.Z. (v. Tango) van f/g A. Koenen te Erp. Toine: ‘Een hele rassige merrie met veel bloeduitstraling en een hele fijne manier van bewegen, met een extra draf erin.’ G-Star komt uit elitemerrie Raisa (v. Welt Hit II). Dezelfde punten waren er voor Vivaldi-dochter Gita van f/g G. Gijsbers uit Loosbroek. ‘Een royaal ontwikkelde donkerbruine met veel lengte in het lichaam, mooi opwaarts gebouwd en op de goede manier bewegen.’ De moeder van Gita is de stermerrie Utopia van Gribaldi.

80/85 voor Zirocco-Blue dochter

De springpaarden werden, net als een dag eerder, op dezelfde locatie beoordeeld door Arnold Kootstra en Petro Trommelen. Arnold: ‘We hebben vandaag een stel fijne paarden in de baan gehad. Van de zesentwintig merries zijn er twaalf geslaagd voor het sterpredicaat. Onze uitschieter was Gracia van Zirocco Blue. Een heel correct gebouwde en royaal ontwikkelde schimmel met drie goede basisgangen. Ze blonk uit door haar grote vermogen en snelle reflexen. Hiermee verdiende ze 85 punten. Haar totaalscore bedroeg 80 punten voor het exterieur en dezelfde punten voor het springen.’ Gracia werd door f/g J.J. Pen uit Wilbertoord gefokt uit elitemerrie Cantate (v. Cantos).
Namelus R-dochter, Guschenka van f/g J. Lamers uit Oss en M.A. van de Goor uit Herpen kreeg voor exterieur 75 punten en voor springen 80. Arnold: ‘Bij deze rassige merrie met een zeer correct gesteld fundament vielen vooral haar atletisch vermogen en vlugge reflexen positief op.’ Guschenka is geboren uit de ster prokmerrie Suschenka van Acorado. Guschenka was overigens niet de enige, goed presterende dochter van Namelus R in Nistelrode. Ook het optreden van Gracieuza H van f/g A.L.J. Hendriks uit Langenboom maakte indruk. ‘Een heel modern en compleet sportpaard, met een lichtvoetige galoppade. Die op de goede manier sprong en voor alle onderdelen van het springen 80 punten behaalde.’ De exterieurscore voor Gracieuza H bedroeg 70 punten. De bruine werd geboren uit keurmerrie Brunette (v. Vainqueur). Precies dezelfde score was er voor Galista van Baltic VDL uit Calista van Numero Uno. ‘Ook een correct gebouwd sportpaard met drie goede basisgangen. Ze sprong patent, goed in de manieren, met vlugge reflexen en bleef daarbij steeds heel voorzichtig.’ De bruine is gefokt en staat geregistreerd bij W. Brands uit het Noord-Brabantse Velp.

KWPN/Hoefslag

Reacties