Bon Bravour: ultiem fokkersgeluk

Bon Bravour: ultiem fokkersgeluk

0 1406
Bon Bravour)
Bon Bravour onder Tom Franckx (foto: Remco Veurink)

KWPN-hengst Bon Bravour is de afgelopen tijd meerdere keren positief in het nieuws geweest. Dochter Bonny Royal (mv. Rubin Royal) won vorige maand overtuigend het merriekampioenschap in het Duitse Lienen. Ook een andere nakomeling van de Painted Black-zoon doet het goed: Black Baccara (mv. Rosario) kreeg afgelopen weekend tijdens de keuring in Hannover het kampioenslint omgehangen. Ultiem geluk voor fokker Willy van Beek en kleindochter Rachel van Kreij uit Schaijk.

Van Kreij doet enthousiast het woord: ‘Een goedgekeurde hengst fokken is al gaaf, maar als hij dan ook nog meerdere kampioenen levert is dat dubbel zo gaaf!’ Bon Bravour werd in 2006 geboren uit de Chronos-merrie Odette. ‘Odette is een nakomeling van de Linards-merrie Hinsley. Hinsley is destijds door mijn opa gekocht met een veulen van Chronos aan de voet. Deze combinatie leek toen zo goed dat hij nog een keer bij die hengst gedekt heeft, en dat leverde Odette op.’

Gouden randje 
Bon Bravour werd als veulen van vijf maanden oud verkocht aan IPS. Van Kreij vertelt: ‘We hopen bij de verkoop van ieder veulen dat het alle kansen krijgt, zowel op het gebied van sport als in de fokkerij. Het is een optelsommetje: je moet een beetje geluk hebben dat ze gezond blijven, maar er moet ook op een gegeven moment ook in geïnvesteerd worden. Uiteraard dient het veulen zelf goed te kunnen bewegen en dat gouden karakter te hebben. Dat karakter is voor ons het allerbelangrijkste. Bij Bon Bravour klopte dit sommetje helemaal.’

Kenmerkend voor de fokkerij van Van Beek is dus het fijne karakter van de paarden. Van Kreij: ‘Ze hebben echt een gouden randje: nuchter in de omgang, maar veel go in het werk en daarin een hele sterke will to please. Bij Bon Bravour was het daarnaast zo dat hij een hele atletische bewegingsvorm had. We zien dat in combinatie met het fantastische karakter ook terug bij zijn nakomelingen en volle broer Don Bravour.’ Deze Don Bravour RDH wordt uitgebracht door Geert-Jan Raateland en sloot dit weekend zijn Lichte Tour-debuut met een percentage van 73% winnend af.

Succesvolle lijn
Het succes van de lijn wordt niet alleen door deze twee paarden bevestigd:  zo werd ook Painted Black-zoon El Torro B (mv. Jazz), die vorig jaar onder Danielle Heijkoop deelnam aan het WK Jonge Dressuurpaarden, door Van Beek gefokt. ‘We fokken jaarlijks een aantal veulens uit de moeder en halfzussen van Bon Bravour. Zo hebben we dit jaar uit de moeder van El Torro een heel gaaf merrieveulen van Toto Jr., dat veulen was in heel korte tijd verkocht. Daarnaast hebben we ook een tweejarige nakomeling van Lord Leatherdale uit de halfzus van Bon Bravour (mv. Ferro). Ook naar deze merrie is veel vraag, maar zij gaat echt niet weg!’, lacht Van Kreij.

Eigen prestaties
Bon Bravour werd in zijn jonge jaren gereden door Tom Franckx (foto) en nam met deze ruiter zelfs deel aan het WK voor jonge dressuurpaarden. Op dit evenement behaalde hij een finaleplaats. Daarna nam Anky van Grunsven de teugels over. Zij leidt de hengst op naar het hoogste niveau en neemt daar de tijd voor. ‘Ik hoef me voor niemand meer te bewijzen, Bon Bravour heeft onmiskenbaar talent, en als ik vind dat hij er klaar voor is, rijd ik de ring in’, zei de meervoudig Olympische kampioene eerder dit jaar in een interview dat in Hoefslag Magazine is gepubliceerd.

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Untitled design (8)

 

 

Reacties