Bijzondere editie CK Noord-Brabant

Bijzondere editie CK Noord-Brabant

0 110
EPTM
Foto: Remco Veurink

CK Noord-Brabant 2014 wordt in de analen bijgeschreven als een bijzondere editie. Enerzijds vanwege de veranderde locatie, anderzijds door de uitmuntende kwaliteit van de koninginnenrubriek in zowel de richting dressuur als het springen. Maar liefst veertien dressuurpaarden verdienden met hun optreden een ticket voor de NMK. In de springrichting waren dat er elf.

Na zevenendertig jaar Centrale Keuring te hebben gehad bij manege De Leijer in Veghel, vond dit jaar een verhuizing plaats naar stal Swanenberg in Schaijk. De verhuizing is bedoeld om sport en fokkerij nog dichter bij elkaar te brengen. Voor 2015 staat hier naast de selectie voor de Pavo Cup ook een selectie voor de Isah Cup op de agenda. De grote zandpiste op het hoofdterrein bewees meteen al zijn nut, toen tijdens de finale van de driejarigen het water met bakken uit de hemel kwam. Ondanks al het overvloedige hemelwater bleef de bodem prima en konden de paarden zich tot op het laatste moment optimaal laten zien.
Vanwege hun gastvrijheid en hun inzet gedurende al die jaren werd de familie De Leijer in Schaijk publiekelijk gehuldigd en kreeg uit handen van de voorzitter van het KWPN, Siem Korver voor het jarenlang beschikbaar stellen van alle faciliteiten van hun manege de Brabant Cup uitgereikt.

Dressuur

Zestien fraai gemodelleerde dressuurmerries verschenen in de baan voor de finale. Kampioen bij de driejarige dressuurmerries werd Gamante D (Contango x Urmante keur pref v. Jazz) van J. Dielissen en H. Dielissen-van de Berg uit Rosmalen. Een zeer mooie en royaal ontwikkelde merrie met een sterke bovenbouw en correct fundament. Op de stamboekkeuring scoorde ze al hoge punten, 85 voor zowel exterieur als beweging. Ieder optreden vertrok ze sterk en bewoog door de baan zoals van een dressuurpaard wordt verwacht.
In de strijd om het Dagkampioenschap Dressuur moest Gamante D het opnemen tegen de beeldschone Djoke B (Stedinger x Whitney-Divette ster prok v. De Niro), gefokt bij M. Sterrenburg uit Leende en geregistreerd bij A.J.B.M. Fiévez uit dezelfde woonplaats. Deze winnares van de rubriek 4 t/m 7-jarigen toonde zich met haar royale model en charmante optreden een waardig opponent, maar moest in Gamante D toch haar meerdere erkennen. Het beste veulen in deze richting was de rassige Just Wimphof  (De Niro x Rastede elite sport v. Riccione) van f/g C. Kramer uit Westerlo.

Springen

In de springrichting werden elf driejarige merries uitgenodigd voor de finale. Een duidelijk kopnummer in deze sterke groep was Gracia (Zirocco Blue VDL x Cantate elite v. Cantos) van f/g J.J. Pen uit Wilbertoord. Een hele correcte merrie met een aansprekend front en goede verbindingen.
De beste uit de rubriek 4 t/m 7-jarigen stermerries, Elstar (Indoctro x Ivore ster sport v. Purioso) van f/g J. Wijdeven uit Gemonde was een sterke concurrent in de strijd om de dagtitel. Uiteindelijk viel het pleit toch in het voordeel uit van de driejarige schimmel. Deze kampioen was niet het enige succes voor Zirocco Blue VDL. Hij tekende ook voor het vaderschap van het kampioensveulen in de springrichting: de sterk gebouwde Jayden (uit Narona ster pref prest v. Lux) van f/g N.H.G. Broeders uit Hooge Zwaluwe.

Inspecteur van Noord-Brabant, Toine Hoefs toonde zich na afloop heel tevreden: “Deze regio heeft een naam hoog te houden voor wat betreft de kwaliteit van de paarden. De fokkers blijven fanatiek en dat zie je terug in de ring; moderne paarden, die gebouwd zijn voor de sport. We zijn met onze paarden over enkele weken op de NMK in Ermelo sterk vertegenwoordigd en ik heb alle vertrouwen in een goede afloop voor ons.”

De selectie voor de halve finale van de Pavo Cup trok ook deze keer weer de nodige deelnemers. Bij de Vierjarigen ging de hoogste score, 81.5 naar Fidelity (Vivaldi x Darwin). De royale vos werd zeer correct voorgesteld door José van Haaren. Bij de Vijfjarigen pakte Enjoy Amaris V (Apache x Clint Eastwood) met Willeke van der Velden in het zadel de meeste punten, 77.5.

Reacties