Beart 411 scoort met topdochters

Beart 411 scoort met topdochters

0 291

Het meest prominente vaderdier in de lijst is Beart 411 (links op de foto), die met 107 dochters in de lijst tekent voor bijna een kwart van de paarden met de hoogste fokwaarde. In de toplijst van KFPS-merries zijn 461 merries opgenomen met een fokwaarde voor totaal exterieur van minimaal 107 (100 is het rasgemiddelde), geboren vanaf het jaar 2000.

Fokwaarden voor exterieur en sportaanleg zijn de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij de hengstenselectie (door het stamboek) en hengstenkeuze (door de fokkers), zo meldt het KFPS. Fokwaarden worden niet alleen berekend voor hengsten, maar ook voor merries. Bij oudere hengsten worden de exterieurfokwaarden gebaseerd op de keuringsresultaten van de nakomelingen. Bij merries (en jonge) hengsten worden de fokwaarden gebaseerd op afstamming en de eigen exterieurscores. Ook bij merries kunnen de fokwaarden nadien nog veranderen als er nakomelingen gekeurd worden, maar ook als broers en zussen gekeurd worden. Fokwaarden van merries hebben een lagere betrouwbaarheid dan van hengsten waarvan veel nakomelingen gekeurd zijn.

Oosterbaan Tzummarum is een dochter van Beart 411 uit de oud-CK kampioene Gonda F.T, welke zelf plaats 3 op de lijst inneemt. Een andere hoog moeder-dochterkoppel vinden we in dochter Gâlske en moeder Paabke fan ‘e Bear op plaats 2 en 5 uit stal Van der Berg, Garderen. Prominent aanwezig in de top van de lijst zijn eveneens de ‘Van de Gonda-paarden’ uit stal Karnebeek uit Goor, welke afstammen van de uitstekend fokkende Anne 340-dochter Sanne K.

Voor de fokkerij met name interessant zijn de merries die naast een hoge exterieurfokwaarde, tevens een laag verwantschap hebben. Het meest in het oog springend in dit verband is de uit België afkomstige Ietsje-Anders van de Leiehoeve. Deze merrie, met de afstamming Anders 451 x Sape 381 x Wicher 334 x Lammert 260, combineert een exterieurfokwaarde van 107 met een verwantschapspercentage van 16.3%.

KFPS/Hoefslag

Reacties