50% stermerries in Houten

50% stermerries in Houten

EPTM
Foto: Remco Veurink

In Houten vond donderdag de eerste stamboekopname plaats en dat leverde 21 ster(waardige) merries op, een percentage van 50 procent! Henk Dirksen toonde zich als inspecteur heel tevreden. “Bij de springmerries konden we het sterpredicaat toekennen aan 6 van de 16 merries, en bij de dressuurmerries waren dat er maar liefst 15 van de 26. We hebben voornamelijk oudere merries in de baan gehad dus het was een goede oogst.” Een opvallend springpaard bleek de Kannan-dochter Sanberra (uit Gerbera v.Joost, fokker F.C.M. Burgers uit Rosmalen) van Bert Vink, Egbert Schep en Mark Helsloot. “Deze merrie was al via thuiskeuring in het stamboek opgenomen met 75 punten voor het exterieur. Het is de oudste merrie die ik ooit bij het vrij springen heb beoordeeld en die ster is geworden”, vertelt Henk Dirksen. “Het is een sterk gebouwde merrie met een goede hals, correcte bovenlijn en correct en hard fundament. Voor de basisgangen kreeg ze driemaal 75 punten. Bij het springen heeft ze veel overzicht, springt ze met een goed voorbeengebruik, lichaamsgebruik en ruim voldoende sprongafloop en vermogen.” De merrie, die drachtig is van Cornet Obolensky en afgelopen jaren voor de fokkerij is ingezet, verdiende op 15-jarige leeftijd 80 punten voor het vrij springen. Sanberra is moeder van het internationale 1.50m-springpaard Wiberra (v.Oklund) van Madison Cameron en bracht al een aangewezen hengst van Canturano. De driejarige ruin Gomez (Quality Time uit Transavia ster EPTM v.Burggraaf) van f/g H. Avezaat uit De Bilt behaalde ook 80 punten voor het springen, naast 70 voor het exterieur. De goed gemodelleerde ruin sprong met hele goede reflexen, daar behaalde hij 85 punten voor.

Bij de dressuurpaarden viel Gravin (Bretton Woods uit Spirea ster prok sport-dres v.Ulft) van f/g Hennie Broekhuizen uit Werkhoven het meest positief op. Zij werd ster verklaard met 75 punten voor exterieur en 80 voor het vrij bewegen. “Gravin is een jeugdige merrie met veel rasuitstraling, een mooie hals en correct en hard fundament. Ze heeft drie goede basisgangen. Op het straatje viel ze al op met veel afdruk en houding in draf, binnen konden we ook een goede galop constateren met veel balans en souplesse”, vertelt Henk Dirksen. Uit dezelfde moeder werd ook de vierjarige ruin Flitzzer (v.Jazz), eveneens gefokt door en in eigendom van Hennie Broekhuizen, ster verklaard. “Hun moeder Spirea is daardoor gelijk preferent geworden. Flitzzer kan heel goed stappen met veel lichaamsgebruik en een sterk achterbeen. Ook in draf en galop laat hij een goede bewegingsvorm zien en hij kwam uit op 80 punten voor bewegen.” Met 80 punten voor exterieur en 75 voor beweging verdiende de aansprekende Equ (Ampère uit Bently v.Florencio) van f/g Chr.M. Snepvangers uit Bergen op Zoom haar sterpredicaat.

Vandaag staat er wederom een stamboekkeuring in Houten op het programma en ‘s middags om half 2 begint de Centrale Keuring van Utrecht.

KWPN

Reacties