Fokker Piet Nijssen: “Ik wil geen verzamelaar worden”

Fokker Piet Nijssen: “Ik wil geen verzamelaar worden”

benen paard paardenbenen

Piet Nijssen won vorige week een gratis dekking bij Hengstenstation van Uytert, bij zijn abonnement op Hoefslag Fokkerij. Die kwam hem prima van pas en in overleg met Joop van Uytert heeft hij zijn keuze inmiddels gemaakt: het wordt een dekking van Diarado (v Diamant de Semilly).

“Ik had een heel fijn gesprek met Joop,” vertelt Nijssen. “Daarbij kwamen de opties aan de orde voor onze 11-jarige elite-springmerrie Charelle (v Tygo).”

In de sport

De donkerbruine merrie liep op 1.35 meter-niveau onder Manon van Rixtel. Daarna wilde Nijssen haar inzetten voor de fokkerij, maar dat was tot op heden niet succesvol. “Ze was na meerdere pogingen eindelijk drachtig van Berlin. Ze is driemaal gescand door de dierenarts en alles leek in orde. In december vonden we helaas een tweeling in de wei. Overleden. Het jaar erop koos ik weer voor Berlin, maar dat pakte niet. Toen werd het Tangelo van de Zuuthoeve. Charelle kreeg helaas een dood veulen, ondanks dat ik door middel van een camerasysteem heel intensief mee heb kunnen kijken. Ik hoop ieder jaar zo’n drie veulens te kunnen fokken, maar verwacht er dit jaar maar een, uit mijn 4-jarige merrie Kaloma-N (v Great Blue) en de hengst Carrera VDL (v Cardento). Het gaat niet altijd zoals je het graag zou willen.”

Goedgekeurde zonen

Omdat Nijssen hoge verwachtingen heeft van de fokwaarde van Charelle, wil hij er graag een goede hengst bij. Diorado is goedgekeurd in Holstein, Oldenburg en Hannover, maar (nog) niet bij het KWPN. Geen probleem voor Nijssen. “De hengst heeft al 33 goedgekeurde zonen. Ik kies graag voor een bewezen hengst en de kinderen van Diorado doen het bijzonder goed in de sport. Voor mijn merries koos ik eerder bijvoorbeeld voor Berlin, Kannan en Diamant de Semilly. Bij de dressuurpaarden maakt het naar mijn mening minder uit of ze zich al bewezen hebben in de sport. Zo koos ik eerder voor Glock’s Toto Jr. Nog geen bewezen hengst, maar in de Pavo- en de hengstencompetitie heeft hij het heel goed gedaan. Die keuze heeft bijzonder goed uitgepakt. Dat veulen is via de veiling naar Duitsland gegaan, maar daar moet het allemaal natuurlijk nog wel gaan gebeuren.”

Ulft

In de lijn van Charelle zit overigens ook dressuurbloed. “Ik heb die lijn een beetje omgebouwd. Ik ben meer een springman, maar mijn dochter reed dressuur. De vader van Charelles oma Elke is Ulft. Mijn dochter heeft Elke tot aan het Z2 gereden. Uit Ulft zijn hele goede paarden gekomen. Uiteindelijk maakt het me niet uit of een paard spring- of dressuur gefokt is, als ze maar goed zijn. Op een goed exterieur en goed lopen wil ik niet toegeven, maar als je een veulen wil verkopen, moeten de moeder en grootmoeder ook gepresteerd hebben. Anders valt het op de veiling nog niet mee.”

Moeilijk genoeg

Voor de ervaren Nijssen (‘ik ben 75-plus’), is het fokken van paarden altijd hobby geweest, naast het fokken van varkens en de akkerbouw. “Ik doe het graag en kan ook nog, maar ik wil geen verzamelaar worden. Het gaat niet om de kwantiteit maar of kwaliteit en dat is al moeilijk genoeg. De meeste veulens gaan daarom naar de veiling, de hengsten sowieso. Ik heb nog een jaarlingmerrie van Desperado uit mijn Johnson-elitemerrie Helina-N. Een goed merrie wil ik nog wel eens houden namelijk, een kwestie van keuzes maken.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief Remco Veurink

Foto onder: Charelle (Piet Nijssen)

charelle piet nijssen

Reacties