Fokker eerste veulen le Formidable: “Een merrieveulen, het werd een keer tijd!”

Fokker eerste veulen le Formidable: “Een merrieveulen, het werd een keer tijd!”

phae-he merrievuelen le formidable

Het vannacht geboren allereerste veulen van hengstenkeuringskampioen Le Formidable (v Bordeaux) is een kopie van haar moeder, aldus Martin Herrewijnen. Bij de fokker werden de afgelopen vijf jaar uit deze merrie Wai He (v Royal Dance) alleen hengstveulens geboren.

Groot is daarom de vreugde dat er nu eindelijk een merrieveulen is: Phae-He. “Het was er een keer tijd voor,” aldus de blije fokker.

Meteen goed

Herrewijnen koos vorig jaar als een van de eerste fokkers voor de toen nog niet goedgekeurde Le Formidable omdat hij de ‘grote run’ voor wilde zijn. “We wisten dat onze merrie direct drachtig was omdat we haar gedrag zagen veranderen,” vertelt hij. “Het zat gelukkig meteen goed.”

De fokker koos ook voor Le Formidable omdat hij bij zijn 1.81 meter grote Wei He geen al te grote hengst wilde. “Bordeaux-bloed is gewild. In Duitsland loopt een hele rij goedgekeurde hengsten van hem. In mijn ervaring geeft hij wakkere en gevoelige paarden.”

We doen alles zelf

De fokker uit het Zuid-Hollandse Brielle houdt de jonge paarden aan om ze vervolgens zelf op te leiden tot aan het ZZ-Licht. “Meestal train ik ze dan nog door tot Lichte Tour-niveau. We doen eigenlijk alles zelf, ik ben naast fokker en ruiter ook hoefsmid en we hebben een eigen zadel- en tuigmakerij.”

Ook Wai-He had Herrewijnen zelf onder het zadel. “Qua gangenwerk kan deze merrie Totilas bijhouden,” vertelt hij trots. “Maar ze had zo’n last van haar hormonen, dat ze bijna niet te rijden was. De dierenarts raadde aan om met haar te gaan fokken. Zodra ze drachtig is, verandert ze qua gedrag volkomen. Ik heb er deze zomer nog op gezeten. Zodra je er een zadel op legt, loopt ze zo een Z2-proef door. Ik ben er eigenlijk van ellende mee gaan fokken, ik had haar wel tien jaar in de sport willen rijden.”

Ajax-Feyenoord

Herrewijnen herinnert zich de dag dat Wai He zelf geboren werd nog goed. “Ajax-Feyenoord was bezig toen de geboortemelder af ging. Omdat mijn merries altijd grote veulens geven, wilde ik er per se zelf bij zijn om haar te helpen. Ook Wai He wachtte vannacht met veulenen tot ik erbij was.”

Uit zijn fokkerij werden al heel wat succesvolle sportpaarden geboren. Meestal vertrekken ze na hun opleiding naar het buitenland. “Vanwege de hogere prijzen,” legt hij uit. “Ik heb een nakomeling van Vivaldi verkocht, die later in Arizona kampioen werd in de Lichte Tour. Ik heb een goed springpaard gehad dat nu in Scandinavië Grand Prix springt, en nog een dressuurpaard dat in het Canadese team zit en dit jaar waarschijnlijk naar de Olympische Spelen in Tokio gaat.”

De bak door in passage

Ook koopt Herrewijnen regelmatig talentvolle veulens. Zoals Glitter Prins (v Apache), een fokproduct van Van Norel. “Hij deed zijn naam eer aan! Hij kwam uit de beste lijnen van Van Norel en kon met vijf jaar al de bak door in passage. Een gigantisch goed paard, maar net 1.63 m. groot. Met een grote vent zoals ik erop was het geen gezicht. Met zijn huidige amazone geeft het een stuk mooier beeld.”

De door Herrewijnen opgeleide Ramses (Hamlet x Contango) werd verkocht naar de Verenigde Staten. “Daar kwam hij vlak voor zijn internationale doorbraak om het leven bij een stalbrand. Zeventien paarden kwamen om. De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting en aangezien alles in Amerika van hout is….. Zelf hebben we ook behoorlijk pech gehad de laatste jaren. We hadden een fatale tweelingdracht, een paard is door een ruit gesprongen en overleden en we hebben een jonge hengst gehad die op de hengstenkeuring is verongelukt. Zes jaar lang ging bijna alles fout, nu gaat het gelukkig weer goed. Ik heb een prachtige collectie jonge paarden, waaronder een jonge Cupido die ik voor mezelf wil houden. En ik heb een tweejarige Secret uit onze Wynton-merrie waar ik hoge verwachtingen van heb.”

In Brielle wordt dit jaar nog één veulen verwacht. Voor zijn Wynton-merrie koos Herrewijnen voor de hengst Secret. “Ik overweeg om ook Wai He dit jaar met Secret te dekken. Maar ik heb nog een hengst gezien, die straks op de hengstenkeuring in Den Bosch loopt. Deze Totilas x Krack, van de familie Van der Oord stak er qua bloedvoering met kop en schouders bovenuit!” (Deze Mansion is aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, red.)

Niet te koop

Voor de vannacht geboren Phae-He ligt de toekomst zowel in de sport als in de fokkerij. “Ze wordt in ieder geval niet verkocht. Haar moeder wordt dit jaar 17 en er kan altijd wat gebeuren. We laten de paarden eerst drie jaar worden en dan gaan we ze zadelmak maken. Wij zeggen altijd: je weet pas wat ‘ie waard is als de verhalen voorbij zijn en het zadel gaat erop.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Fam. Herrewijnen

Reacties