Fokker aan Deens stamboek: ‘Verplicht WFFS-test voor hengsten’

Fokker aan Deens stamboek: ‘Verplicht WFFS-test voor hengsten’

0 306
jukebox
Michael Sogaard - Jukebox Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots

De Deense fokker Jytte Kolster heeft een open brief geschreven aan het Deense Warmbloed Stamboek DWB. Ze dringt erop aan het testen van hengsten op het WFFS-gen te verplichten, zo meldt Eurodressage.

Kolster is onder meer de fokster van Jukebox (v Jazz), die in 2016 in Denemarken kampioen werd bij de jonge paarden. Drie van haar merries dragen het gen en er stierf een veulen bij haar aan het Warmblood Fragile Foal Syndrome. ’Ik zou het stamboek willen adviseren om alle hengsten op het gen te laten testen,’ schrijft ze.

Niet drachtig

Koltser concludeert ook dat haar merries bij sommige hengsten niet drachtig wilden worden en bij andere hengsten in één keer. ‘Het was de natuur die ervoor zorgde dat twee dragers zich samen niet voort konden planten,’ verklaart ze.

De merries van Kolster die het gen dragen zijn: Kokholms Reggae (v Rubinstein), haar dochter Kokholms Dixieland (v De Niro) en een merrie van dit jaar Kokholms Frenzy (v Franklin), eveneens een dochter van Reggae.

Het dode veulen werd geboren uit Dixieland. Kolster schrijft niet wie de vader van het dode dier was.

Gisteren werd bekend dat de onlangs door het KWPN erkende en in Denemarken gefokte Grand Prix-hengst Skovens Rafael drager is van het WFFS-gen.  Het Deense stamboek neemt vooralsnog een afwachtende houding aan.

Bron: Eurodressage

Foto: Digishots

Reacties