FLI bevestigt besmetting van pony met West Nijl virus in Duitsland

FLI bevestigt besmetting van pony met West Nijl virus in Duitsland

0 2199

Het Friedrich-Loeffler-Institut heeft bevestigd dat een pony in Duitsland is besmet met het West Nijl virus. Vorig jaar september was het eerste geval van een besmetting van een paard met het West Nijl virus in Duitsland.

Het virus wordt door muggen overgebracht. De belangrijkste host voor het virus zijn vogels. In hetzelfde onderzoek door het instituut bleken ook 12 vogels besmet te zijn. In uitzonderlijke gevallen kunnen paarden besmet worden.

Ingeslapen

De betreffende pony uit het Duitse Sachsen vertoonde neurologische verschijnselen en liep atactisch. Toen hij niet meer op kon staan moest hij ingeslapen worden.

Het is mogelijk dat het virus ook naar Nederland komt, maar gezien de koudere nachten en de afname in muggen ligt dit nu niet voor de hand.

Besmetting herkennen

Een infectie met het West Nijl virus kan bij paarden (en mensen) volledig ongemerkt verlopen. De infectie kan ook wat griepachtige symptomen geven: sloomheid, slecht of niet eten en een wat verhoogde lichaamstemperatuur (38.6 – 39.4 ˚C).
Bij ongeveer een derde deel van de klinisch besmette paarden treden zenuwverschijnselen op: spiertrillingen, ataxie, verlammingen, rare vage kreupelheid en/of veranderingen in het gedrag. Rustige paarden kunnen heel lastig worden en lastige paarden heel rustig.
In het ernstigste geval kunnen de paarden ook niet meer staan en sterven, of moeten worden geëuthanaseerd. Deze symptomen lijken deels op die van de neurologische vorm van rhinopneumonie (EHV-1), maar de twee aandoeningen zijn voor een dierenarts doorgaans wel te onderscheiden.

Bron: Hoefslag/ UU.nl/  Friedrich-Loeffler-Institut

 

Reacties