Flexchair: Neus op de feiten

Flexchair: Neus op de feiten

0 1849
Flexchair
Flexchair Foto: Sabine Timman
Het begint met kleine dingen… die schouderbinnenwaarts op linkerhand wringt wat tegen. Netjes aangalopperen op links is niet altijd vanzelfsprekend. ‘Benen niet optrekken,’ krijg ik soms te horen van mijn instructeur. Ik stond er niet bij stil. Tot alle puzzelstukjes in elkaar vallen tijdens een flexchairtraining, gegeven door  door Saskia Heijkants.

Humane geneeskunde

De Flexchair wordt in de eerste plaats gebruikt in de humane geneeskunde bij mensen met stabiliteits-, houdings-, en bewegingsproblemen. Zoals de naam zelf al aangeeft, gaat het hier om een soort kruk, gemonteerd op een staaf, die flexibel meebeweegt met de bewegingen van diegene die er op zit. Dit kan dankzij de twee verschillende driedimensionale bewegingsmechanismen in de stoel. De manier waarop men beweegt, wordt visueel duidelijk gemaakt op een computerscherm. De stoel is met een sensor gekoppeld aan een softwareprogramma. Deze software registreert alle bewegingen en drukpunten en houdt alles bij in een database. Personen met bekken- en rugklachten krijgen zo, aan de hand van de Flexchair, inzicht in hun problematiek en kunnen vervolgens (onder begeleiding) gerichte oefeningen uitvoeren.

Belang van een goede zit

Terug naar de paardensport nu. Is de Flexchair dan enkel geschikt voor ruiters met specifieke rug- en bekkenklachten? ‘Helemaal niet,’ vertelt Saskia. ‘We hebben natuurlijk wel ruiters die bij ons komen met een lichamelijk probleem, maar even vaak krijgen we ruiters over de vloer die rijtechnische moeilijkheden hebben, maar helemaal geen fysieke klachten ervaren. Deze ruiters zijn op zoek naar het antwoord op de vraag ‘waarom bepaalde oefeningen zo moeilijk lukken’ of ‘waarom hun paard moeite lijkt te hebben met bepaalde bewegingen’. Vaak zoeken deze ruiters eerst het antwoord bij hun paard (fysieke problemen, aanleg, bouw enzovoort), maar meer en meer kijken ze ook naar zichzelf.

Niet voor de gek

Hoe werkt zo’n flexchair dan precies. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de schrijfster de ervaring met de flexchair beleefde. En dat leverde verrassingen op. Want wat blijkt: de flexchair kan je niet voor de gek houden! Geïnteresseerd in het volledige artikel?  Lees het in de Hoefslag Special Training, die deze week op de mat ligt bij alle abonnees. Geen abonnee? Geen probleem een los exemplaar koop je in de betere boekhandel of online via www.paardenmagazines.nl
Tekst: Isabel Hossey
Foto: Sabine Timman

Reacties