Fleur Vos: “Het is hard werken, maar dit is wat ik het...

Fleur Vos: “Het is hard werken, maar dit is wat ik het allerliefste doe”

0 4944
Fleur Vos en Bravour Olympus. Foto: DN Fotografie.

Op 1 maart 2019 begon Fleur Vos haar eigen bedrijf in de paardensector. Nu, precies een jaar later, behaalde ze nog een grote mijlpaal: haar eigen unit op de stal waar ze staat. “Ik vind het echt heel erg leuk om te doen”, vertelt ze. “Ik doe daarnaast ook nog een opleiding in de paarden. Als ik volgend jaar klaar ben hoop ik mijn bedrijf verder uit te breiden.”

Eigen unit

Haar bedrijf runt Vos samen met haar moeder, die Lichte Tour-amazone is. “Als ik er niet ben in verband met school, kan zij de paarden verder trainen. Dat is heel erg fijn. We begonnen met één paard, maar dat werden er al snel twee en daarna steeds meer. We staan op een grote pensionstal, waar nieuwe units werden gebouwd voor mensen die bedrijfsmatig in de paarden bezig zijn. Toen er één vrij kwam, vroegen ze ons of we het misschien fijn zouden vinden om alle paarden bij elkaar te hebben staan. Nu hebben we een eigen unit met 5 boxen”, klinkt het enthousiast. “Het is echt fijn dat je zo een beetje je eigen plekje hebt.”

Meer paarden

Naast de paarden die in haar eigen unit staan, traint Vos ook nog andere paarden die gestald staan op Stal de Vrijhoeve. “Er staan wel 80 tot 100 paarden op stal hier. Dat heeft wel echt voordelen. Ik krijg nu namelijk steeds meer mensen die hun paard willen laten doortrainen of zadelmak willen laten maken. We hebben zelf nu 5 boxen, maar op zo’n grote stal heb je op deze manier de mogelijkheid om veel meer paarden te trainen.” Vos traint een grote variatie aan paarden, bijna allemaal voor de verkoop. “Sommige paarden zijn onbeleerd, anderen hebben al wel wat wedstrijdervaring. Ik krijg eigenlijk paarden van alle leeftijden te trainen. Meestal moeten de paarden de wissels leren, en worden ze daarna verkocht”, licht ze toe.

Wedstrijdambitie

Ondanks dat Vos het erg leuk vindt om wedstrijden te starten, doet ze dat niet vaak meer. “Meestal start ik de paarden die de wissels moeten leren een keer in het Z2, daarna gaan ze weg. Ik vind wedstrijden rijden heel erg leuk om te doen, ik zou het daarom ook wel weer leuk vinden om een paard te hebben die ik verder door kan rijden.” In eerste instantie startte de amazone met Bravour Olympus (v. Bon Ami Z) op wedstrijden, het paard waar haar avontuur eigenlijk mee begon. “Ik heb hem als vierjarige van een handelaar gekocht. Toen heb ik hem zadelmak gemaakt en toen zijn we in de B begonnen. Nu neem ik hem vooral mee naar school voor het volgen van mijn praktijklessen”, vertelt ze.

Dromen waarmaken

“Bob is echt een eyecatcher. Hij is ook nog eens heel braaf en makkelijk, ik kan hem overal mee naartoe nemen”, vertelt Vos over haar 9-jarige ruin. “Hij heeft ook al een aantal keren model gestaan voor verschillende paardensportmerken. Al mijn dromen maakt hij wel een beetje waar. Zelf ben ik echter wel echt van het wedstrijden rijden, om voor het hoogst haalbare te gaan. Daar is Bob alleen geen paard voor. Hij kan heel erg goed lopen, maar het is eerder een showpaard dan een wedstrijdpaard. Met wedstrijden doe ik hem dus echt geen plezier, maar op Horse Event meerijden vindt hij fantastisch. Nu rijd ik thuis lekker oor met hem en gaat hij dus mee naar mijn opleiding.”

Lichte Tour-paard

Op dit moment heeft de amazone meerdere paarden van de fokker van Bravour Olympus onder het zadel. “Toen ik Bob kocht ben ik via zijn paspoort bij zijn fokker terechtgekomen. Ik heb hem benaderd en wat foto’s en een video gestuurd. Ik ben eens bij hem langsgegaan en nu is hij één van mijn vaste klanten”, klinkt het enthousiast. Ook haar wedstrijdambities worden door deze fokker misschien wel vervuld. “Hij heeft niet veel haast, hij wil dat de paarden goed uitgroeien en zo veel mogelijk leren. Ik ben nu met een vosje genaamd Qualifier Olympus (v. Quarterback) bezig om de series om de pas en de piaffe aan te leren. Voorlopig blijft hij nog wel hier staan zodat ik er verder mee kan starten. Ik ben nu ZZ-licht met hem gestart en het hoogste dat ik ooit heb gereden is ZZ-zwaar. Het zou leuk zijn als Q voor mij mijn eerste Lichte Tour-paard zou worden.”

Het allerbeste

Wanneer Vos volgend jaar klaar is met haar instructeursopleiding aan het Aeres, hoopt ze vooral haar bedrijf uit te kunnen breiden. “Ik wil eigenlijk vooral verder met waar ik nu mee bezig ben, met leuke paarden rijden en zadelmak maken. Ik heb zelf een aantal lichamelijke klachten waardoor na mijn opleiding eigenlijk niet voor een bedrijf kan gaan werken. Zo samen met mijn moeder gaat het heel erg goed en kunnen we het gaan uitbreiden. Het is nu gewoon even hard werken, en het blijft ook hard werken, maar dat is een investering voor later. Werken in de paarden is natuurlijk altijd hard werken, maar dit is wat ik het allerliefst doe”, aldus Vos. “Waar leeftijdsgenoten graag uitgaan, ben ik liever op stal en ga ik lekker de paarden doen. Daar voel ik me het allerbeste bij.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is toegestaan.

Foto: DN Fotografie

Vergelijkbare artikelen

Reacties