Fleur Verwaaij: “Ik ga wel echt de sfeer van de wedstrijden missen”

Fleur Verwaaij: “Ik ga wel echt de sfeer van de wedstrijden missen”

0 6507
Fleur Verwaaij met Crossfire. Foto: Foto4u.

Amazone Fleur Verwaaij zou eigenlijk deze zomer verhuizen naar haar Boer zoekt Vrouw-boer Herman. Helaas wordt dat nu uitgesteld vanwege de onzekerheid rondom het Coronavirus. Wel heeft de amazone al een moeilijke beslissing gemaakt: haar merrie Crossfire (v. Johnson) staat te koop. “Daar heb ik jaren over nagedacht, het was wel een emotionele beslissing”, vertelt ze.

Goed huisje

Voorlopig blijft de Brabantse dus nog even in Nederland. “Ik heb hier ook een baan aangeboden gekregen, dus we vonden het nu wel verstandig dat ik die kans aannam. Maar zodra het kan ga ik wel echt die kant op. Het is nu gewoon onzeker, dus Herman en ik wachten er een beetje op tot het voorbij is”, vertelt ze. Na lang twijfelen zette ze begin dit jaar al wel haar merrie Crossfire te koop. “Ik vind het wel echt heel verdrietig en heb er lang over moeten nadenken. Ze is niet volledig van mij en dat maakt het minder makkelijk om haar mee te nemen. Ik heb de moeilijke keuze gemaakt om op zoek te gaan naar een heel goed huisje voor haar.”

Niet genoeg aandacht

Verwaaij is vooral bang dat ze de merrie na haar emigratie niet de aandacht kan geven die ze verdient. “Wanneer ik naar Frankrijk ga, ben ik gefocust op het opbouwen van mijn leven daar. Ik vind het niet eerlijk als ik dan een paard heb staan waarvoor ik niet genoeg aandacht heb. Mijn leven gaat zo enorm veranderen, en in dat plaatje past ze helaas niet. Het is wel zo eerlijk naar haar, ook al is het emotioneel wel zwaar. Ik ben nu op zoek naar een fijn huisje waar ze genoeg aandacht krijgt. Ze heeft ook nog zoveel potentie dat het zonde zou zijn als daar niets meer mee gedaan werd”, geeft ze toe.

Doelen behaald

Het is wel een beetje dubbel, want: “Op het moment gaat het rijden echt fantastisch. In het begin wist ik niet of ik nog zin had om fanatiek met haar te rijden, maar we hebben de smaak nu te pakken en ik geniet nog elke keer van haar. Crossfire is echt mijn maatje en ze is al jaren bij mij.” In de afgelopen jaren behaalde Verwaaij haar grote doel: in het Z2 rijden. “We hadden het allebei nog nooit gereden. De vliegende wissel was voor ons nog wel lastig, maar de rest doet ze fantastisch. We hebben in het Z2 ook mooie scores en winstpunten gehaald, met nog een enorm compliment van de jury. Hij zei toen dat er zo veel ruimte in zit voor meer. Dat je dan hoort dat je op de goede weg zit, is echt fantastisch”, klinkt ze enthousiast.

De tijd nemen

Ondanks dat ze Crossfire verkoopt, wil Verwaaij zeker niet stoppen met paardrijden. Ze vertelt: “Paardrijden is echt mijn grote liefde, ik hou er gewoon van. Ik ga wel op zoek naar een ander soort paard. Een KWPN’er is een paard dat lekker aan de gang moet blijven. Dat past moeilijk in mijn nieuwe leven. Ik ga straks op zoek naar een paard, misschien een koudbloed, die ook lekker op de wei kan lopen en die je niet altijd op niveau hoeft te trainen. Natuurlijk moet ik daar ook aandacht en energie in steken, en zou ik het ook leuk vinden als het dier wel leuk kan lopen. Misschien ga ik op zoek naar een één- of tweejarige, waarbij ik de tijd kan nemen om rustig richting het rijden te gaan. Dan heb ik zelf ook even tijd om te wennen.”

De sfeer missen

Is de amazone dan niet bang dat ze de wedstrijdsport gaat missen? “Nou, ik had eigenlijk niet verwacht dat ik gewoon zelf rijden zo leuk zou vinden. Eerder trainde ik altijd voor wedstrijden om daar te laten zien wat je hebt gedaan. Nu merk ik dat ik ook kan genieten van een paard dat thuis heel fijn loopt. Ik ga wel echt de sfeer van de wedstrijden missen. In Frankrijk is de sport dan ook wel echt anders dan hier in Nederland. Daar zijn meer springwedstrijden en paardenraces. Dressuur is daar niet zoals in Nederland, waar je ieder weekend wel redelijk dichtbij op concours kan. Maar ja, wie weet gaat het ooit met mijn nieuwe paard zo goed dat ik toch ga kijken of het kan”, geeft ze toe.

Opbouwen

Haar toekomst heeft Verwaaij al wel duidelijk voor ogen: “Ik ga wel echt bezig met het opbouwen van ons huis en mijn B&B. Ik wil er wel echt energie en tijd in steken om het goed en leuk in te richten. Die plannen liggen nu allemaal stil en dat is wel wat moeilijker, maar ik wil er nu ook gewoon de tijd voor nemen. Deze zomer ga ik het liefst zes weken naar Frankrijk om lekker aan de slag te gaan, zodat we alles kunnen gaan regelen. Het is in ieder geval positief dat de grenzen open zijn gegaan, maar nu moet ik alleen nog het land binnenkomen. Ik kan natuurlijk zeggen dat mijn vriend er woont en we samen een leven willen opbouwen, maar ik weet niet of dat een geldige reden is.”

Zich thuis voelen in Frankrijk, dat doet ze al. “Het voelt al best wel eigen, maar dat mag nog wel iets meer. Ik laat hier natuurlijk wel alles achter. Het zou fijn zijn als het het komende jaar ook meer mijn plek gaat worden. Ik heb er heel veel zin in, maar dat mag ook wel na 3,5 jaar”, lacht ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4u

Reacties