Fenna van den Akker: “Het lijkt me fijn als anderen ook van...

Fenna van den Akker: “Het lijkt me fijn als anderen ook van haar genieten”

Fenna en Dreamy © Luna Gerets

Fenna van den Akker is nu ongeveer drie maanden de vaste amazone van de Tinker-merrie Dreamy. Dreamy had daarvoor nog niet veel gedaan en barstte van de energie. De amazone is iedere dag met haar pony bezig en het begint zijn vruchten af te werpen. Een officiële wedstrijd rijden is, als de quarantaine het toe laat, dichtbij, maar de combinatie rijdt al wel fanatiek mee in de online Hoefslag@Home-wintercompetitie

Mooi moment

“Samen met Syrche van Codewever en Jasmijn van Kan besloot ik om mee te doen aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie. Ik heb meegedaan met de pony van Syrche, Dreamy. Dreamy is een 11-jarige Tinker merrie die nu ongeveer 3 maanden bij ons op stal staat. Toen we haar kregen was het eigenlijk de bedoeling dat we zouden bekijken of we iets met haar konden, want ze was niet echt de braafste”, vertelt Van den Akker lachend. “Ik ben met haar aan de slag gegaan, ben haar gaan rijden en nu vond ik het een mooi moment om onze proef te laten beoordelen.”

Super braaf

Dreamy wordt elke dag door de amazone bereden. “Want ze moet wel echt haar energie kwijt! Het is een enorme druktemaker, ze wil het liefst zo hard mogelijk gaan en als ze de kans krijgt om te bokken, dan doet ze het. Dat vindt ze alleen maar leuk. Toen we haar kregen stak ze alleen maar haar hoofd tussen haar benen en sloeg ze aan het bokken, het was bijna niet uit te zitten, maar ze is enorm vooruitgegaan. Je zou wel kunnen zeggen dat ze nu super braaf is.”

Energie

Het probleem van de merrie was dat ze vooral erg veel energie over had. “Voordat ze bij ons kwam stond ze bij een boer op stal en hoefde ze weinig te doen. Het was dus een deel energie wat ze kwijt moest, maar ook in haar rug zaten een aantal dingen niet goed waardoor het zadel niet lekker lag. Dat kan er natuurlijk ook aan meegewerkt hebben dat ze zo reageerde. Maar het is een slim paard, na verloop van tijd kreeg ze in de gaten dat als ze maar lang genoeg bleef bokken, ik er af zou vallen en zij klaar zou zijn. Door haar iedere dag te rijden en te longeren én er een masseur bij te halen gaat het nu zo goed.”

Wereld van verschil

“Qua omgang is het een mega lieve en knuffelige pony. Je kunt er de kleinste kinderen bij in de buurt laten en ze laat zich gewillig poetsen en knuffelen. Maar met rijden is het een ander verhaal, dan is ze super druk”, lacht de amazone. “Het is echt een wereld van verschil, maar dat is ook wel de reden dat ik haar zo leuk vind denk ik.”

Uitdaging

“Ik kies meestal de niet-brave pony’s uit, die uitdaging vond ik altijd al leuk, maar bij haar sprak mij het feit aan dat er wat te verbeteren viel. Ik vind het gaaf om te zien dat een paard door er fanatiek mee aan de slag te gaan zoveel kan verbeteren. Dan krijg je echt terug wat je er in stopt. Zelf ben ik een enorme druktemaker, dat is zij ook, dus soms botst dat wel, maar je ziet ook dat het samen goed kan gaan.”

Vooruit komen

Het leukste wat de amazone met Dreamy heeft gedaan was de allereerste wedstrijd. “Toen heeft zij mij zo verbaasd, omdat ze ondanks alle toeters en bellen enorm rustig bleef. Ik dacht; we gaan gewoon voor een rustig rondje, maar we werden gewoon vijfde! Ze heeft toen echt laten zien dat ze het zeker kan. Het lijkt me hartstikke leuk om zo ver mogelijk met haar te komen. Dat wil zeggen, officieel starten en hogerop komen. Het is wel de bedoeling dat ze gewoon bij ons op stal blijft, dus voor nu hebben we nog veel tijd om samen vooruit te komen. Een van de belangrijkste doelen is om haar rustig genoeg te krijgen dat ze uiteindelijk met meer kinderen in de les mee kan lopen. Het lijkt mij fijn om te zien dat er kleinere kinderen ook van haar genieten.”

Mooie set

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Van den Akker zou ze graag willen winnen, omdat de laarzen haar wedstrijdset compleet zouden maken. “Als ik straks met haar officieel op wedstrijd mag starten en het is mij gelukt om haar rustig en braaf te krijgen, zou het wel heel erg leuk zijn als ik dat kan doen met mooie laarzen.  Het zou mijn outfit echt af maken”, besluit de amazone. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   

Reacties