Femke Boerma-Maats: “Ik had nooit verwacht dat we het Z zouden halen”

Femke Boerma-Maats: “Ik had nooit verwacht dat we het Z zouden halen”

0 3733
Femke Boerma-Maats

Het is een bijzondere verschijning in de ring: Femke Boerma-Maats met haar 1.54-hoge appaloosa Peru’s Wondergirl (v. Axioma’s Casanova C) tussen de grote dressuurpaarden. De afgelopen maanden hebben ze hard getraind. En niet zonder resultaat, want de combinatie wist dit weekend de laatste winstpunten voor het ZZ-licht binnen te slepen.

“Zeven jaar geleden wilde ik mijn toenmalige paard laten dekken, toen ik Wondergirl zag staan”, blikt de amazone terug. “Op dat moment had ik niet de middelen om haar te kopen, maar toen ik vier jaar later op zoek was naar een rijpaard kwam ze bij toeval weer op mijn pad. Ze stond bij kennissen van me, die haar hebben laten inrijden maar er geen geschikte ruiter voor hadden. Ik ben gaan kijken en ik viel opnieuw gelijk voor haar, dus heb ik haar gekocht”.

Vertrouwen

De merrie was vier jaar toen Boerma-Maats haar overnam. “In het begin moest ik echt aan haar wennen, want ik reed alleen maar op mijn grote paard. Ze is best klein, maar heel snel en werkwillig. Op het moment dat je opstapt gaan de oortjes er op en wil ze alleen maar gaan. Toch ging het rijden eerst niet erg goed, ze was snel bang en kon dan in volle vaart op het hek afvliegen en vlak daarvoor opeens keihard remmen. Het heeft drie weken geduurd voordat we achter in de bak konden komen”, lacht de amazone. “Ze heeft dat bange nog steeds een klein beetje. Op de wedstrijd van dit weekend moesten we bijvoorbeeld in uitgestrekte draf naar de achterkant van de bak. Op het moment dat we de overgang naar verzamelde draf maakten voelde ik dat ze begon te twijfelen. Dat ik haar nu het zelfvertrouwen kan geven om toch door te gaan is dan wel echt leuk”.

Super slim

Binnen een jaar klom de combinatie van de B naar het Z. “Wonder is super slim, je hoeft vaak meer één keer iets uit te leggen en dan snapt ze het al. Ondanks dat we het eerste jaar bijna niet trainden en we veel buitenreden, vlogen we de klassen door. We gingen één keer in de week naar de club om te lessen, daar leerde ze dan. Voor de rest oefenden we bijna niet, dat was gewoon niet nodig. Op deze manier hadden we zo de punten voor het Z binnen”.

Ze vervolgt: “Ik had nooit verwacht dat we het Z zouden halen, laat staan dat we nu ZZ-licht mogen starten. Natuurlijk hoop ik dat ze genoeg potentie heeft voor het nog hogere werk, maar dat moeten we gewoon afwachten. We werken nu heel hard aan de vliegende wissel, want ze wil daar nog wel eens wat spanning opbouwen. In deze klasse komt er veel meer verzameling bij kijken, zoals de piroutte. Ook dat willen we nog wat meer bevestigen. Ik heb het gevoel van oneindig, ik denk dat we nog heel ver kunnen komen”.

Doel

De amazone is nu zwanger van haar tweede kindje, maar wil hierna zeker verder komen in de sport met Wondergirl. “Iedereen heeft het altijd over bepaalde doelen, maar die had ik nooit. Ik wilde natuurlijk wel ooit een keer Z starten, maar ik had niet het idee dat dat met deze pony zou lukken. En toch mogen we ZZ-licht. We hebben nog steeds geen einddoel in ons hoofd, we gaan gewoon proberen om zo hoog mogelijk te komen. Ze is pas acht, dus we nemen gewoon lekker de tijd”, sluit ze af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Anne Kramer

Reacties