Femke Beljon’s Zoraida drachtig: ‘Ik geef Impresario graag een kans’

Femke Beljon’s Zoraida drachtig: ‘Ik geef Impresario graag een kans’

0 1414

Geluk en verdriet liggen dicht bij elkaar voor Femke Beljon. Haar sportmerrie Zoraida verdiende onlangs het keur-predikaat, maar raakte gelijk daarna ernstig geblesseerd. Beljon besloot daarom een andere weg in te slaan en de Painted Black-dochter te laten dekken.

‘Wat ga ik doen?’

In juli liep Zoraida tijdens de Centrale Keuring in Geesteren met veel gemak naar het keur-predikaat, maar in de ereronde ging het mis. De merrie schrok van het lintje dat ze droeg, brak los en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een geparkeerde shovel. Na onderzoek in de kliniek bleek Zoraida schaafwonden en een peesblessure te hebben opgelopen.

‘Haar herstel gaat zeker een paar maanden duren’, reageert Beljon. ‘Ik moest daardoor een afweging maken: wat ga ik doen? Ik wilde haar graag laten dekken, maar het seizoen liep al op zijn einde. We hebben het één keer geprobeerd en gelukkig is het gelukt. Dat is wel bijzonder na alle stress en pijn en Zoraida komt ook nog eens zo uit de topsport.’

Nuchter karakter

De keuze viel op de AES-hengst Impresario (v. Furst Romancier x Uphill). Femke: ‘Ik wilde graag een hengst van Van Norel gebruiken en dan het liefst eentje die ik zelf rijd. Helaas pasten de drie hengsten die ik onder het zadel heb niet zo goed bij Zoraida. Per toeval zag ik een paar veulens van Impresario en die waren zo fijn dat ik de gok genomen heb. Ik vind het heel leuk om een jonge hengst op deze manier een kans te geven met een goede merrie.’

‘Ik hoop dat het veulen de ijver en bouw van Zoraida meekrijgt. Ze zit heel goed in elkaar en heeft fysiek nooit ergens moeite mee. Het karakter mag wel iets nuchterder, hopelijk lukt dat met de combinatie tussen Duits bloed en Uphill. Ik fok echt voor mezelf en niet voor de verkoop. Ik houd veulens altijd aan tot ze drie zijn en als het allemaal past zou ik deze ook daarna willen houden’, besluit de amazone.

Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan.

Foto: DigiShots (archiefbeeld)

Reacties