FEI-update over rhino-uitbraak, Duitse trainers zamelen zelf geld in

FEI-update over rhino-uitbraak, Duitse trainers zamelen zelf geld in

rhino

De FEI verstuurde op 3 maart een communiqué over de EHV-1-uitbraak en de situatie in Valencia en het GCT/GCL in Doha.

Situatie in Valencia

De verontrustende situatie in Valencia is volgens de FEI verbeterd. 83 paarden ter plaatse vertonen symptomen en krijgen de nodige behandeling behandeld. Alle paarden kunnen echter zelfstandig op de benen blijven staan. 15 paarden krijgen op dit moment een behandeling in externe klinieken: 13 in Valencia en 2 in Barcelona.

Sinds afgelopen weekend zijn er geen paarden meer overleden in Valencia. Helaas is echter wel een paard overleden in de kliniek in Barcelona en een ander paard in Duitsland. Beide paarden waren aanwezig op het concours in Valencia. Er zijn geen meldingen van meer overlijdens gerelateerd aan de uitbraak in Valencia, die volgens de FEI het leven kostte aan 6 paarden.

FEI Veterinary Manager Gonçalo Paixão blijft in Valencia en zal vergezeld worden door FEI Jumping
Director Marco Fuste. Intussen hebben verschillende partijen samengezeten om de rollen, behandelprotocollen en een nieuw scheidingsplan voor de paarden vast te leggen. Vandaag zouden een aantal nieuwe paardenboxen arriveren vanuit de Spaanse Sunshine Tour (uiteraard nadat ze grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd zijn). Die levering is geregeld door Katharine Offel van de International Jumping Riders Club.

Situatie in Doha

In Doha heeft een paard uit Duitsland positief getest op EHV-1. Dat paard stond al geïsoleerd nadat het in Doha was aangekomen uit Valencia. Het paard is overgebracht naar de isolatie-unit op een nabijgelegen dierenkliniek. Ook een tweede Duits paard is daarheen gebracht, omdat het resultaat van de test niet sluitend was.

De FEI heeft voortdurend contact met de organisatoren in Doha en heeft een risicoanalyse uitgevoerd, in samenwerking met gerenommeerde epidemiologen. Er zijn maatregelen op het gebied van biosecurity op de locatie, alle andere paarden ter plaatse hebben in de afgelopen 2 dagen negatieve testresultaten gehad en er zijn een aantal bijkomende maatregelen genomen. De FEI is van mening dat de wedstrijd komend weekend kan doorgaan. Als de huidige situatie echter verandert, kan de FEI de wedstrijd alsnog afgelasten.

Alle ruiters, FEI-officials en teamveterinairen in Doha zijn door de FEI en de wedstrijdorganisatie uitgenodigd voor een virtuele meeting. Daar kregen ze een toelichting bij de maatregelen en konden ze vragen stellen.

Duitse trainers zetten zelf hulpactie op poten

De Duitse trainers Axel Milkau en Hilmar Meyer kunnen zich echter niet vinden in de communicatie van de FEI. Volgens hen laat de aanpak van de FEI te wensen over. Ze hebben dan ook een crowdfundingsactie op poten gezet om de situatie in Valencia zelf aan te pakken, zo vertellen ze in een interview met Reitsport Magazine.

Bron: Persbericht FEI en Reitsport Magazin

Foto: archief

 

Reacties