FEI verplicht gebruik van MIM-clips op internationale eventingwedstrijden

FEI verplicht gebruik van MIM-clips op internationale eventingwedstrijden

eventing amazone skeleton

Op alle internationale eventingwedstrijden zullen de cross-countryhindernissen voorzien zijn van de MIM-clip, een Zweeds product dat ervoor zorgt dat hindernissen in elkaar zakken door voorwaartse en opwaartse druk. Die verplichting is navolging van nieuwe FEI-regels, die sinds 1 januari van kracht zijn.

Voorkomen rotational falls

De technologie bestaat al tien jaar, en wedstrijden als Military Boekelo pleiten al langer voor een FEI-verplichting.  De FEI raadde het gebruik ervan wel al aan, maar het gebruik op bepaalde types hindernissen is nu dus verplicht. De technologie kan helpen om ‘rotational falls’ te vermijden, die vaak ernstige (en zelfs fatale) letsels bij zowel paard als ruiter veroorzaken.

Verschillende MIM-clips

De MIM-clips zijn tot nu toe de enige die de nieuwe teststandaarden van de FEI doorstaan. Er zijn 6 verschillende soorten systemen, waaronder clipsystemen voor muren, oxers en balken. Daarnaast is er een nieuwe clip voor tafelhindernissen en hindernissen die combinaties vanuit een hoek moeten springen. Die nieuwe clip gaat sneller open dan de traditionele clips.

MIM-clip
De traditionale rode MIM-clip.

‘Wanneer het nodig is’

Eventingruiter Andrew Nicholson is alvast blij met de technologie. Hij zegt dat het belangrijk is voor de integriteit van de sport dat de clips enkel geactiveerd worden wanneer het nodig is. ‘De mensen van MIM hebben laten zien dat ze de nodige know-how en technologie in huis hebben en dat ze openstaan voor ideeën. Ze luisteren naar de mensen uit de sport en werken hard om de technologie te produceren die de sport nodig heeft.’

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties