FEI publiceert tijdlijn over Rhino-uitbraak, 20 februari eerste gevallen al bekend

FEI publiceert tijdlijn over Rhino-uitbraak, 20 februari eerste gevallen al bekend

Foto: Remco Veurink

Sinds de Rhino-uitbraak in Valencia is er veel kritiek op de FEI en hun manier van handelen. Om uit te leggen hoe de afgelopen tijd gelopen is, publiceert de paardensportbond nu een tijdlijn. Hierin wordt duidelijk hoe de organisatie handelt sinds de eerste melding op 20 februari.

Eerste melding

De eerste elf gevallen van paarden met koorts werden door de aanwezige FEI-dierenarts gemeld in de middag van zaterdag 20 februari. Later op de dag steeg dat nummer naar 20. Nog diezelfde dag werd er bij de FEI gemeld dat vier paarden die op 14 februari uit Valencia vertrokken, besmet waren met EHV-1. In ieder geval één van deze paarden vertoonde neurologische klachten. Door de combinatie van deze verschillende berichten wist de FEI dat het om een uitbraak van EHV-1 ging. Ze hebben de wedstrijdorganisatie gevraagd het evenement direct te stoppen.

Alle paarden geblokkeerd

Nog diezelfde dag informeerde de FEI alle concoursen in Spanje en Portugal. De federatie verzocht deze wedstrijdorganisaties geen paarden toe te laten die in Valencia waren geweest. Vervolgens stelde de FEI aan de hand van de beschikbare informatie vast dat de paarden besmet zijn tussen 1 en 20 februari. Daarom hebben ze binnen 48 uur alle 752 paarden die er binnen dat tijdsbestek zijn geweest geblokkeerd in de database van de FEI. Deze paarden mogen niet meer meedoen aan wedstrijden tot ze aan de testeisen voldoen.

Bevestiging door overheid

Vervolgens bevestigde de Spaanse overheid op 24 februari de Rhino-uitbraak via een persbericht. De FEI stond sinds 20 februari in nauw contact met de wedstrijdorganisaties. De Spaanse federatie stond in nauw contact met de Spaanse overheid om te zorgen dat de FEI-dierenartsen op het terrein kwamen. Een dag later, op 25 februari, kwam er een noodkreet vanuit de aanwezige ruiters. Zij hadden zo snel mogelijk assistentie nodig. De Spaanse federatie zorgde direct voor meer hulp.

Twee gevallen in Florida

Op 3 maart werd er gemeld dat er een paard met neurologische verschijnselen in Florida stond. Het paard is niet in Spanje of andere Europese landen geweest. Ook was het dier niet aanwezig op een FEI-evenement, maar de organisatie stond wel in nauw contact met de federatie vanwege de uitbraak in Valencia. Later ontving de FEI een officiële melding van een tweede paard dat positief testte op EHV-1. Het paard vertoonde geen neurologische symptomen, maar had wel koorts. De twee paarden stonden op twee verschillende stallen. 67 paarden zijn daardoor blootgesteld.

De volledige tijdlijn van de FEI bekijk je hier.

Bron: Persbericht FEI

Foto: Remco Veurink

Reacties