FEI: “Paardensport is een grote economische sector in Nederland”

FEI: “Paardensport is een grote economische sector in Nederland”

Het gouden team van de Wereldruiterspelen in Caen (2014)

De FEI publiceerde een artikel op haar site waarin de paardensport in Nederland bekeken wordt. Nederland is in verhouding maar een klein land. Toch wordt door zoveel mensen iets met paarden gedaan dat de paardensport een grote economische sector in ons land is.

Topresultaten

Veel Nederlandse paardensporters, van alle disciplines, zijn bovenaan te vinden in de internationale uitslagen. Ze staan bovenaan in de wereldranglijsten en nemen belangrijke medailles mee op internationale kampioenschappen. Niet alleen als deelnemer, maar ook als organisator is Nederland groots met verschillende grote internationale wedstrijden en wereldbekerkwalificaties.

500.000 ruiters

De FEI zette een aantal cijfers op een rijtje. Zo telt Nederland ongeveer 450.000 paarden en 5000.000 ruiters. Er zijn 3.000 maneges en rijverenigingen. De KNHS heeft 2000.000 leden, waarvan 50.000 deelnemen aan wedstrijden. Ieder jaar zijn er zo’n 765.000 starts in acht disciplines. Het aantal starts per ruiter is hier het hoogst van heel Europa.

Populair

De paardensport is zo populair in Nederland dat het een grote economische sector is. De fokkerij, training, export, stalverhuur zijn een grote bron van inkomen. Dit samen met alle paard gerelateerde bedrijven, zoals hoefsmeden, dierenartsen, zadelmakers, voerproducenten, ruitersportwinkels enzovoorts.

Paardencultuur

Veel internationale topruiters hebben hun stallen in Nederland, vanwege de paardencultuur, die hier heerst. Nederland heeft veel toptrainers, super trainingsmogelijkheden en veel mogelijkheden om wedstrijden te rijden. Niet alleen de top, maar ook de basisruiters zitten goed in Nederland. Nederland is namelijk één van de beste landen om te leren rijden of mennen, met zoveel maneges en rijverenigingen, zelfs in de kleinste plaatsen.

Lees hier het hele verhaal van de FEI over de Nederlandse paardencultuur.

Bron: De Hoefslag/ FEI

 

Reacties