FEI Forum Dressuur: introductie Medium Tour en Nations Cup

FEI Forum Dressuur: introductie Medium Tour en Nations Cup

0 33

De overstap van Lichte naar Zware Tour is voor veel dressuurruiters een struikelblok. Tijdens het FEI Sports Forum in Lausanne was dit daarom een apart agendapunt. FEI-dressuurcomitévoorzitter Frank Kemperman stelde voor de Medium Tour te introduceren op internationale evenementen. Het gat tussen de Lichte Tour en de Zware Tour zou daarmee verkleind worden.

‘Er staan momenteel staan zo’n 660 paarden op de FEI dressuurwereldranglijst. De Grand Prix is een lastig niveau dat toegankelijk is voor relatief weinig combinaties’, aldus Kemperman. Hij denkt dat het goed is om een tussenliggende klasse toe te voegen. Zo krijgen topruiters de kans vaker te starten en krijgen nieuwe gezichten meer kansen. De FEI gaat een nieuwe dressuurtest ontwikkelen voor internationale evenementen op Medium Tour-niveau. Bij de ontwikkeling wordt gebruik gemaakt van de kennis uit landen waar proeven op soortgelijk niveau al langer bestaan, zoals Nederland. De aanwezige afgevaardigden reageerden positief op het voorstel. Volgens hen is het voornamelijk goed voor de groei van de dressuursport in landen buiten Europa. ‘Dit is een goede ontwikkeling’, vindt Jim Wolf van de Amerikaanse sportfederatie. ‘Een Medium Tour is voor ons zeer belangrijk’, aldus de Colombiaanse dressuuramazone Constanza Jaramillo.

Gisteren werd ook gesproken over de eerste editie van de Nations Cup voor dressuurruiters. De openingswedstrijd is van 17-20 mei in het Franse Vidauban, daarna volgen Rotterdam (19-23 juni) en Aken (25-30 juni), met als afsluitende wedstrijd waarschijnlijk Hickstead, van 1-4 augustus. Daarna volgt een evaluatie om te zien of de wedstrijdserie volgend jaar een vervolg krijgt. De Poolse Wojtek Markowski van de International Dressage Officials Club (IDOC) heeft hoge verwachtingen: ‘De introductie van de serie is een goede stap vooruit. Het geeft ruiters van verschillende niveaus de kans om naast elkaar competitie te voeren en het helpt jonge ruiters om te leren in een team te functioneren.’

Hoefslag/FEI

Reacties