FEI bevestigt landen voor Tokio, Qatar verliest teamkwalificatie

FEI bevestigt landen voor Tokio, Qatar verliest teamkwalificatie

0 883

De FEI heeft bevestigd welke landen van start mogen komen op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Nederland heeft zich, zoals eerder bekend, geplaatst voor dressuur en springen. Twee Nederlandse eventingruiters mogen deze zomer afreizen naar Tokio. Qatar is zijn teamkwalificatie in de springsport verloren, nadat twee atleten positief testten op doping.

Villeneuve-Loubet

Er ontstonden zorgen over springwedstrijden in Frankrijk en Syrië, waar rankingpunten te verdienen waren. Het gaat om wedstrijden in Villeneuve-Loubet en Damascus, waar weinig ruiters meededen en rankingpunten bijna voor het oprapen lagen. Het onderzoek naar de wedstrijden in Frankrijk heeft uitgewezen dat er bij drie van de zes wedstrijden in december 2019 rankingproeven waren uitgeschreven na de definitieve aanvraagdatum van de FEI. Dit is in strijd met de FEI-regels. De nieuwe vraagprogramma’s werden door de Franse federatie ingediend bij de FEI, en door hen bij abuis goedgekeurd. Nu heeft de FEI besloten deze rubrieken met terugwerkende kracht te schrappen, waardoor de deelnemende ruiters hun rankingpunten zijn verloren.

Damascus

Daarnaast heeft de FEI onderzoek gedaan naar wedstrijden die plaatsvonden in Damascus, tussen oktober en december 2019. Deze evenementen pasten correct in de kalender, maar uit onderzoek bleek dat het prijzengeld van de wedstrijden niet klopte. Het totale prijzengeld overschreed het limiet dat voor een CSI2* is gesteld. De vraagprogramma’s zijn dus ten onrechte goedgekeurd door de FEI. De FEI heeft besloten om van al deze wedstrijden één rubriek te schrappen, zodat het prijzengeld weer binnen de grenzen viel. Dit heeft echter geen impact op de Olympische Ranking van Group F.

Qatar

De springruiters uit Qatar verdienden een kwalificatie in Rabat in oktober. Twee van de teamruiters, Sheikh Ali Al Thani en Bassem Mohammed, bleken echter positief te testen op Carboxy-THC, een metaboliet van Cannabis. Dat is een verboden middel volgens de Anti-Doping Regels van de FEI. Qatar verliest zijn teamplek, deze komt in handen van Marokko.

Meer landen

Drie landen doen voor het eerst mee aan de Olympische Spelen in hun discipline; Luxemburg (dressuur, individueel), Pakistan (eventing, individueel) en Israël (springen, team). Het nieuwe format met slechts drie teamruiters heeft ervoor gezorgd dat meer landen deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen. In Rio namen 27 landen deel aan het springen, maar in Tokio worden dit er 35. Dressuur gaat van 25 naar 30 ruiters en eventing van 24 naar 30.

Planning

Tot 1 juni kunnen individuele ruiters MERs (Minimum Eligibility Requirements) op FEI-wedstrijden. Op 6 juli zullen de deelnemende combinaties bekendgemaakt worden. Paardensport op de Olympische Spelen begint van 25 tot 29 juli met dressuur, gevolgd door eventing van 31 juli tot 3 augustus en springen van 4 tot 8 augustus.

Bekijk hier bij ‘Qualifications information’ en ‘Qualification system’ welke landen naar Tokio gaan.

Bron: FEI

Reacties