Fabienne Balk: “Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren”

Fabienne Balk: “Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren”

Fabienne Balk & Bandit

Fabienne Balk (18) kreeg negen jaar geleden haar valk kleurige pony Bandit. De combinatie heeft samen alle klassen doorlopen tot en met het Z2 tussen de paarden. “Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren niet op te geven en te blijven geloven in je pony. Met heel veel liefde en doorzettingsvermogen is alles mogelijk. Bandit heeft mij zoveel geleerd, dat maakt dat ik ook super trots op hem ben.”

Liefde op het eerste gezicht

Balk is op jonge leeftijd besmet geraakt met het paardenvirus. “Mijn moeder heeft vroeger internationaal gesprongen en ze heeft mij leren paardrijden. In onze familie was ik de eerste die haar liefde voor de paardensport deelde. Daarna ben ik op de manege begonnen met lessen. We gingen op zoek naar een eigen pony en we hebben heel veel pony’s bekeken. Toen we Bandit zagen wist we, dit is hem. Hij hinnikte naar mij en ik was meteen verliefd. Toen we hem kochten was ik negen jaar en Bandit ook. Hij is nooit meer weggegaan en ik rij nog steeds op hem.”

Fabienne Balk & Bandit tijdens hun eerste Bixie wedstrijd

Bixie

“We zijn begonnen op een kleine stal bij een boer. We reden thuis lekker rond en gingen regelmatig naar de ponyclub waar we ook springlessen volgden. Op de ponyclub werden we uitgelachen en ze vonden hem talentloos en ongeschikt voor de sport. We zijn bixie wedstrijden gaan rijden later begonnen met KNHS wedstrijden. Ik wilde graag springen maar we moesten eerst een winstpunt halen in de dressuur. In juni 2013 reden we onze eerste dressuurwedstrijd en we reden meteen een winstpunt bij elkaar” vertelt de amazone.

Blessures

Ze vervolgt “We kregen best veel commentaar op de ponyclub, ze zeiden dat ik hem beter weg kon doen. Ondanks alle meningen heb ik me nooit laten weerhouden en zijn we er samen vol voor gegaan. Mijn band met Bandit was zo sterk dat ik het vertrouwen in hem heb gehouden en dat voelt hij nog elke dag. We zijn van stal verhuisd en liepen tegen wat blessures aan. Dat maakte dat we zijn gestopt met springen. De dierenarts gaf aan dat het beter was om recreatief te rijden. We zijn voorzichtig het dressuurwerk verder gaan oppakken.”

Kampioenschappen

“Ik had heel weinig verstand van dressuur en was op zoek naar goede instructie. Diana van de Bovenkamp kwam bij ons op stal. Toen ik haar zag rijden dacht ik ‘dat wil ik ook!’ Ze is ons gaan helpen en we zijn alle klassen doorgevlogen. We werden tweede op de kringkampioenschappen in de L1 en mochten door naar de Gelderse Kampioenschappen. Het ging steeds beter en we hadden drie keer per week les. In de winter dat ik 16 jaar werd reden we Z1 en mochten we weer naar de Gelderse. Ik vond het wel genoeg geweest bij de pony’s en ik was te oud om internationaal te rijden.”

Verhuizing

“Er kwam een stal vrij op een prachtige accommodatie op twee kilometer afstand van huis. Ik zat in mijn eindexamen jaar en wilde genoeg tijd voor Bandit overhouden. Doordat we daar naartoe zijn verhuisd kon ik twee keer per dag naar hem toe. Ik ben begonnen met lessen bij Liesbeth Hageman. Zij kon ons ook goed helpen en we zijn Z2 pony’s gestart. Na korte periode zijn we overgestapt naar de paarden. We zijn in het Z1 begonnen en dat ging meteen heel goed met percentages tegen de 70%. Ik had nooit gedacht dat hij dat zou doen” vertelt ze enthousiast.

Z2 paarden

Balk vervolgt “Daarna zijn we een tijdje thuis gebleven om de vliegende wissels aan te leren. We zijn uiteindelijk Z2 gestart tussen de paarden. Ik merkte wel dat hij ouder werd en ik wilde het goed afsluiten op het hoogtepunt van zijn carrière. Daarom ben ik sinds december gestopt met wedstrijden rijden. Ik rij hem thuis regelmatig bitloos en we maken veel bos- of strandritten. Voor de afwisseling pakken we af en toe de dressuur weer op en dat gaat nog steeds goed. Dit wil ik graag blijven doen zolang het goed gaat want hij gaat nooit meer weg. Er komt binnenkort een paard waar ik Young Riders mee wil rijden. Ik hoop dat hij de opvolger word van Bandit.”

Fabienne Balk & Bandit

Inspiratie

“Ik hoop met mijn verhaal andere paardensporters te inspireren niet op te geven en te blijven geloven in je pony. Met heel veel liefde en doorzettingsvermogen is alles mogelijk. Met de juiste begeleiding kan het echt lukken. Wanneer je alle oefeningen stap voor stap aanleert met vertrouwen en liefde zal je pony echt voor jou gaan lopen, dat is prachtig om te zien. Bandit heeft mij zoveel geleerd, dat maakt dat ik ook super trots op hem ben. Momenteel help ik ook andere mensen wanneer zij een moeilijke pony/paard hebben met mijn methode en dagelijkse schema waardoor paarden echt beter gaan lopen en mensen het vertrouwen in hun paard terug krijgen. Naast mijn studie bedrijfskunde wil ik binnenkort mijn instructeurs diploma gaan halen, waarmee ik hoop nog veel mensen te kunnen inspireren met een liefdevolle methode voor het paard en het begeleiden naar een hoger niveau.”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Fabienne Balk

Reacties