Uitbraak EIA: Exportwerkgroep paard pleit voor opheffing importbeperking

Uitbraak EIA: Exportwerkgroep paard pleit voor opheffing importbeperking

0 103

Sinds de uitbraak van EIA in Nederland zijn diverse landen benaderd om de ingestelde importbeperkingen voor paarden weer opgeheven te krijgen. Dat meldt de exportwerkgroep paard, waarin de Verenigde Sportpaardenhandel Nederland en de belangrijkste expediteurs van paarden zijn vertegenwoordigd.

De exportwerkgroep paard werkt hierin nauw samen met het Ministerie van Economische Zaken. ‘Deze zeer goede samenwerking, die al jaren bestaat, heeft zich wederom bewezen in het feit dat de belangrijkste exportmarkten reeds formeel geïnformeerd zijn’, meldt de Verenigde Sportpaardenhandel Nederland.

China, Zuid-Afrika en Zuid-Korea zijn benaderd om de beperkingen te versoepelen. China en Zuid- Afrika hebben nog niet formeel gereageerd op dit verzoek. De VSN verwacht de export naar Zuid-Korea komende week weer zal worden opgestart.

Cuba

Naast eerder genoemde landen is alleen Cuba ook volledig geblokkeerd. Daarnaast hanteren Israël en Peru gebiedsbeperkingen die ruimer zijn dan het besmette bedrijf zelf. Bedrijven binnen een straal van respectievelijk 30 en 10 km worden uitgesloten van export. ‘Hier zal in een later stadium contact worden gezocht aangezien het niet tot directe exportbelemmering leidt’, aldus de VSN.
Tot slot zijn er een aantal landen waar enkel het besmette bedrijf voorlopig niet meer gebruikt kan worden voor export.

Omliggende landen

De ingestelde maatregelen als gevolg van de EIA uitbraak zijn anders dan die van omliggende landen. Zo heeft Duitsland geen volledige blokkade gekregen bij de export naar China. Dat heeft te maken met de afstanden tussen paardenbedrijven in Duitsland, die anders zijn dan die in Nederland. ‘Dat is uiteraard van invloed op het type afspraak dat er tussen de landen in het verleden gemaakt konden worden bij export.’

Bron: vsnhorses.nl

Foto: Shutterstock

Reacties