Eventingruiters strijden via EK en FEI Nations Cup voor tickets naar Tokio

Eventingruiters strijden via EK en FEI Nations Cup voor tickets naar Tokio

0 66
FEI Nations Cup
Tim Lips - Herby (v. Zirocco Blue VDL) Renswoude Horse Trials

Voor de eventingruiters van TeamNL zijn de komende maanden essentieel als het gaat om kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo. Het team kan zich kwalificeren voor Tokyo via het EK dat begin september in het Duitse Luhmühlen verreden wordt of via de FEI Nations Cup serie.

Om zich via het EK te kwalificeren voor Tokyo moet het team van bondscoach Bettina Hoy op de geschoonde lijst (dus zonder de landen die zich reeds geplaatst hebben) bij de beste twee landen eindigen. Via de FEI Nations Cup is nog een teamplaats beschikbaar voor Tokyo. Het hoogst geëindigde land op de geschoonde lijst van de landenwedstrijd serie krijgt ook een startbewijs.

Sterke teams

De mogelijkheden voor TeamNL om zich te plaatsen voor Tokyo zijn er dus zeker, maar er moet nog flinke strijd geleverd worden want er zijn meerdere Europese landen die nog zonder Olympisch startbewijs zitten. Onder deze concurrenten bijvoorbeeld; België, Zweden, Italië, Zwitserland en Spanje. Landen die stuk voor stuk ook een sterk team op de been kunnen brengen.

Mocht het onverhoopt niet lukken om een teamplaats te bemachtigen, dan is er de mogelijkheid voor een individuele ruiter om naar Tokyo te gaan. Op basis van de wereldranglijst worden er individuele startplaatsen toegewezen. Uiteraard geldt altijd dat het NOC*NSF de laatste stem heeft bij het bepalen welke sporters afgevaardigd worden naar Tokyo.

FEI Nations Cup

Om alle opties zo goed mogelijk te benutten, is het streven om dit jaar ook een teams af te vaardigen naar alle FEI Nations Cup wedstrijden. Dat levert voor de eventingruiters een hele puzzel op. Het seizoen is namelijk druk en het aantal combinaties dat op dat niveau goed mee kan doen is beperkt.
Inmiddels zijn de FEI Nations Cup wedstrijden in het Engelse Houghton Hall en het Italiaanse Pratoni verreden. TeamNL eindigde daar twee maal als vijfde. Nette klasseringen, maar ook de naaste concurrenten in de strijd om de Olympische tickets deden het goed. Alle kansen liggen er dus nog, maar de strijd is nog lang niet gestreden.

Opwaardering van de wedstrijdserie

Bondscoach Bettina Hoy: “Doordat de FEI Nations Cup ook de kans biedt voor de teams om zich voor Tokio te plaatsen, doen er duidelijk meer landen mee. Dat geeft een goede opwaardering van de wedstrijdserie ten opzichten van voorgaande jaren. TeamNL probeert overal met een goed team aan de start te staan.”

Strzegom

Komende week staat de FEI Nations Cup in het Poolse Strzegom op het programma. Bondscoach Bettina Hoy kan dan rekenen op drie routiniers. Tim Lips (Breda) zadelt zijn topper Bayro, Alice Naber (Biddinghuizen) komt aan de start met haar trouwe partner ACSI Peter Parker en Merel Blom (Aalten) reist af met Chiccolino. Als vierde teamcombinatie is Laura Hoogeveen (Weert) met Wicro Quibus N.O.P. van de partij.

 

Bron: Persbericht KNHS

Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Reacties