EU-regels leiden tot sluiting Canadees slachthuis

EU-regels leiden tot sluiting Canadees slachthuis

0 587

Het paardenslachthuis Les Viandes de la Petite Nation (LPN) in Quebec is gesloten als gevolg van strengere EU-regelgeving, meldt News of the Horse. Dankzij de EU-regelgeving kan het Canadese slachthuis te weinig paarden uit de USA importeren. Dat lijkt goed nieuws voor het paardenwelzijn, maar dat is het in potentie niet.

Het Canadese slachthuis heeft zijn deuren –wellicht tijdelijk– moeten sluiten omdat het niet kan voldoen aan EU-regels. In die regels wordt namelijk gesteld dat de ter slacht aangeboden paarden minimaal zes maanden op een ‘feedlot’ (vetmesterij) op Canadese bodem moeten verblijven voordat ze geslacht mogen worden.

De slachterij heeft die mogelijkheid niet en het is nu onrendabel geworden om de benodigde hoeveelheid paarden uit de USA te importeren.

Slecht voor paardenwelzijn

De sluiting van de slachterij lijkt positief nieuws voor het paardenwelzijn, maar dat is het niet. De slachterij is namelijk wel eens onderzocht op misstanden (let op: schokkende beelden), maar de situatie in Canadese slachthuizen is vele malen beter dan die in Mexicaanse slachthuizen.

De vrees van diverse dierenwelzijnsorganisaties is dan ook dat de komende tijd de export van Amerikaanse slachtpaarden naar Mexico juist zal toenemen, waar er minder regelgeving is en de paarden veel slechter behandeld worden.

Sinds 2015 is er een EU-importverbod op Mexicaans paardenvlees. TV-programma Radar besteedde enkele weken geleden nog wel aandacht aan de erbarmelijke omstandigheden voor slachtpaarden in Zuid-Amerika en onthulde ook dat Mexicaans paardenvlees nog steeds zijn weg naar de Nederlandse consument vindt.

Reacties