Esther Sloots: “De overstap naar Engels rijden is nieuw voor ons allebei”

Esther Sloots: “De overstap naar Engels rijden is nieuw voor ons allebei”

Esther Sloots en haar bijrijdpony Indian Thriller (v. Indian Lucky Joke) zijn pas sinds drie maanden een combinatie, maar al helemaal aan elkaar gewend. De eerste weken heeft de amazone gewoon op de western-manier doorgereden, maar is ondertussen begonnen aan de overstap naar Engels rijden. Zowel Sloots als de Solid paint hebben de smaak te pakken en beginnen deze manier van rijden steeds leuker te vinden.

Sloots heeft zelf wel altijd dressuur gereden. “Ik rijd nu ongeveer een jaar western, dus het is voor mij ook nog redelijk nieuw. Op zich vind ik de overstap naar dressuur wel weer leuk en ondanks dat Gibbs (red. Indian Thriller) altijd western bereden is, vindt hij zo’n nieuwe uitdaging heel erg leuk. Er zitten wel echt verschillen in de manier van rijden. Op dit moment heeft hij bijvoorbeeld zijn hoofd nog wat te laag tijdens het rijden, want bij western is dat natuurlijk normaal. Dat is een ding waar we echt hard mee aan het werken zijn, dat hij wat sneller en opgerichter loopt”.

Fijne gangen

Ze vervolgt: “Het is allemaal vrij nieuw. Voor mijn gevoel werd ik bij het westernrijden af en toe iets te makkelijk. Ik zat minder netjes, meer onderuitgezakt. Dus toen ik begon aan dressuur was het wel echt even wennen, want daar moet je natuurlijk goed rechtop zitten en kan je je handen niet te laag houden”.

De eigenaresse van Indian Thriller heeft de ruin al zeven jaar, Sloots rijdt hem nu ongeveer drie maanden. “Hij heeft hele fijne gangen, de galop doet hij heel makkelijk wat de overstap naar de dressuur wel wat makkelijker maakt. Maar hij moet nog wel heel erg wennen aan zijn nieuwe hoofdstel en nieuwe bit en dat we de hele tijd verbinding hebben, maar het is heel leuk om te oefenen”.

Tevreden

Twee weken geleden kreeg de paint een nieuw zadel waardoor het Sloots leuk leek om een keer een dressuurproefje te rijden. Daarom stuurde ze een video in naar de online Hoefslag@Home Unlocked competitie. “De eerste tijd hebben we geoefend op een westernzadel met een dressuurhoofdstel, zodat we de proef konden leren, wat echt heel leuk was”. Over de proef zelf vertelt ze: “Het was niet helemaal perfect, want we wouden het op een dag in het weekend opnemen, maar toen was er sneeuw voorspeld. De proef is dus snel opgenomen zonder dat we heel veel konden oefenen. Er zaten dus nog wat schoonheidsfoutjes in, maar ik ben wel echt tevreden, helemaal voor de eerste keer”.

De amazone kreeg naar eigen zeggen passende feedback van de juryleden. “Tijdens het rijden van de overgangen is hij niet altijd snel genoeg. Als ik been geef moet hij natuurlijk meteen weg zijn, en dat was hij niet. Daar heb ik tips voor gekregen die echt handig zijn en waar ik echt wat mee kan”, vervolgt Sloots vrolijk. Of ze ook echt de dressuursport in wil met de ruin weet ze nog niet. “Ik deed ook mee aan deze wedstrijd om te kijken of het wat voor ons is en het beviel heel goed. Ik denk dat ik zeker nog een keer mee ga doen”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties