Esther de Graaf: “Tenson heeft me echt super veel gegeven”

Esther de Graaf: “Tenson heeft me echt super veel gegeven”

Voormalig eigenaresse Anne Rita Bertschy - Tenson Jumping Indoor Maastricht 2015 © DigiShots

Amazone Esther de Graaf laat via Instagram weten dat haar Grand Prix-paard Tenson (v. Krack C) met pensioen is. De amazone had de bruine ruin ongeveer 3,5 jaar onder het zadel. Voor haar betekende Tenson het waarmaken van haar Grand Prix-droom. “Hij heeft me super veel gegeven. Als dank daarvoor geef ik hem nu zijn pensioen”, reageert ze.

Voor De Graaf de teugels van Tenson overnam was hij onder Anne Rita Bertschy actief op het hoogste niveau van de internationale sport. Toen De Graaf de teugels overnam was hij 16 jaar. Nu gaat hij op 20-jarige leeftijd met pensioen.

Grand Prix-droom

“Voor mij is Tenson echt een heel bijzonder paard geweest”, steekt De Graaf van wal. “Ik kocht hem toen hij bijna 17 was via een klant van Anky (van Grunsven, red.), Yessin Rahmouni. Ik had ooit al wel Lichte Tour gereden met een ander paard, maar vanaf dat ik een jaar of 13 was wilde ik al zó graag Grand Prix rijden. Vroeger kocht ik ook altijd videobanden van proeven van grote ruiters.” 13 jaar geleden verhuisde de amazone vanuit Amerika terug naar Nederland om haar paardendroom waar te maken. Ze nam zich voor een leermeester te kopen waarmee ze deze droom kon verwezenlijken.

Groot en klein

Er was gelijk een klik tussen de combinatie. Na de ruin één keer geprobeerd te hebben, dacht de amazone: ‘We gaan er gewoon voor!’. Een groot voordeel voor de amazone was dat Tenson al veel ervaring had op internationaal Grand Prix-niveau. “Hij was wel groot, hoor. Het was soms wel lastig om een paard van 1.80m of groter aan de gang te houden. Ik ben zelf ook maar 1.63. Uiteindelijk veranderde ik van trainer en kwam ik bij Joyce Heuitink terecht. Zij hielp mij met het laatste stukje van de Inter II naar de Grand Prix.”

Verhuizingen

“Op een gegeven moment zijn we een paar keer van stal gewisseld en dat hakte er bij hem wel in”, vertelt De Graaf over haar besluit. “Hij werd wat stroever en stijver. Hij verdiende natuurlijk zijn pensioen ook echt al wel toen ik hem kocht, maar hij heeft me in die paar jaar zoveel geleerd. Hij doet altijd zijn best. Nu gun ik hem dan ook echt zijn pensioen. Ik heb een hele fijne plek voor hem gevonden. Normaal gesproken is hij wat gestresst als we op een nieuwe plek aankomen, maar hier werd hij gelijk begroet door alle andere oudjes. Hij vindt dat echt super leuk en is helemaal in zijn element. Het geeft met echt voldoening om hem nu zo vrolijk te zien.”

Hoogtepunt

De combinatie is gestopt op hun hoogtepunt. In augustus behaalden ze een score van 62,88% in Soest. “Hier reden we voor het eerst een foutloze proef”, licht De Graaf toe. “Alles lukte. Natuurlijk kon het allemaal beter, maar we hadden gewoon foutloos gereden! Ik was echt heel erg trots.” De amazone is vooral erg dankbaar voor wat de ruin haar bracht. “Door Tenson kan ik nu met ieder paard Lichte Tour starten, hij heeft me gewoon zo veel gebracht in zo’n korte tijd. Hij is ook zo lief, echt een grote teddybeer. Hij vond het leuk en wilde het me echt leren. Ik vind het daarom ook leuk dat hij nu lekker van zijn pensioen kan genieten.”

Richting

Door Tenson heeft De Graaf nu ook veel meer richting voor het opleiden van haar jonge paarden. Ze heeft nog een aantal toekomstbeloften op stal staan, die ze graag naar een hoger niveau rijdt. “Alles wat ik geleerd heb van hem, zoals hoe alle oefeningen moeten voelen, daar ben ik heel dankbaar voor. De Grand Prix-oefeningen geven allemaal een heel apart gevoel. Dat gevoel heb ik echt kunnen ontwikkelen door hem. Hij heeft me echt super veel gegeven.”

Teskt: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

Reacties