Esra de Ruiter: “Het is belachelijk om te beseffen dat je zoveel...

Esra de Ruiter: “Het is belachelijk om te beseffen dat je zoveel voor iemand kan betekenen”

® Ellen Sonck Fotografie

Bijna 200.000 abonnees in een tijdbestek van zeven jaar, het is een droom die uitkomt voor para-amazone Esra de Ruiter. Op 19-jarige leeftijd richtte ze het YouTube-kanaal PaardenPraat.tv op om instructievideo’s te maken. Ondertussen focust ze zich samen met Britt Dekker niet alleen meer op het kanaal, maar is het concept uitgegroeid tot shows, evenementen en geven ze hun publiek een kijkje in hun paardenleven.

In 2014 kwam De Ruiter in contact met productiebedrijf Tuvalu Media, die op dat moment televisieprogramma’s als ‘Alles mag op vrijdag’ maakte. “Zij verwachtten dat programma’s terugkijken en online televisie het over zou nemen van de reguliere tv”, blikt de amazone terug. “Het productiebedrijf wilde hier op inhaken door een programma te beginnen wat online zou worden uitgezonden en voor iedereen toegankelijk was. Dit wilden ze graag doen over paarden”.

Instructievideo’s

© Dian Miedema

“Het productie-idee was heel erg leuk, ze hadden de middelen ervoor en ze hadden verstand van dit soort opnames. Het enige punt was dat ze niks over paarden wisten”, vervolgt De Ruiter lachend. “Het bedrijf zocht iemand die advies kon geven over de hippische wereld en de middelen had om dat soort video’s op te nemen”. Op het moment dat dit zich afspeelde was de toen 19-jarige amazone net geslaagd voor haar Vwo-opleiding. “Voordat ik aan mijn studie Diergeneeskunde kon beginnen, had ik eerst nog een hele lange zomervakantie gepland staan. Het leek mij het perfecte moment om een project als dit uit te proberen”.

De amazone besloot volledig uit haar comfortzone te stappen en stelde met het nieuwe team een plan op. “Ons doel was om leerzame video’s te maken voor jongens en meiden tussen de 8 en de 15 jaar. Mijn moeder trainde op grote stallen waar ik vaak mee naartoe mocht, ik had altijd een eigen pony en ik heb alles één op één geleerd van mijn ouders en hele goede trainers. Ik weet dat heel veel jeugd start op een manege waar je je maar moet redden met bepaalde dingen. Echt les krijgen in bepaalde details is er eigenlijk niet. Ik wilde graag instructievideo’s maken over hoe je bepaalde dingen goed kan leren en uitvoeren, denk aan opzadelen, knotten, of vlechtjes maken”.

Boost

Zodoende begon De Ruiter met het filmen van instructievideo’s. “Ik kan me nog goed herinneren dat een vader van een jonger lesklantje van mij het hoofdstel van haar pony om aan het doen was, terwijl hij op de iPad ‘Hoe zadel je een paard op’ aan het bekijken was. Dat is supergrappig om te zien natuurlijk”, lacht ze. “Zeker de leerzame video’s worden momenteel heel veel gebruikt op paardenhouderij- en dierverzorgings-opleidingen, wat echt heel erg tof is. Op deze manier zijn we dus begonnen, later zijn er ook andere video’s bijgekomen zoals challenges en andere gekke dingen”.

Een jaar na het opstarten van het programma begon de amazone aan haar studie en kreeg ze het steeds drukker. “We waren van de grond gekomen en het was supergoed ontvangen, wat ik in het begin heel erg eng vond. Zeker omdat we werken met professioneel materiaal en ook daadwerkelijk een nieuw concept brachten. Om PaardenPraat een boost te geven en ons wat meer op de toekomst te richten, hebben we toen gevraagd of Britt Dekker samen met mij het kanaal wilde voortzetten. Vanaf daar zijn we samen verder gegaan en hebben we onze video’s heel erg uitgebreid. We maken evenmentenverslagen, doen challenges, maken vlogs over ons paardenleven en laten shows, stallen en locaties zien waar je normaal niet zo snel komt. We hebben echt een persoonlijke band met onze volgers, ondanks dat we alleen maar een camera en cijfers zien”.

Abnormaal

De Ruiter had nooit verwacht dat een idee zo groot uit zou groeien. “Op het moment dat ik hieraan begon was het gewoon heel tof om te vertellen over de paarden en om mijn ervaringen te delen in de video’s. Het was een probeersel voor iedereen, erop of eronder. Als het erop is, is het leuk. Als het eronder is, hebben we het geprobeerd. Dat we nu zo zijn uitgegroeid qua video’s, maar ook qua doelgroep, is ongelooflijk. Op Horse Event kon een meisje van drie jaar alle pensionpaarden bij mij op stal opnoemen. Daarnaast is er op elke evenement minstens één opa waarmee we op de foto moeten, dat is gewoon écht heel tof. Als je dit van tevoren tegen mij had gezegd, had ik je voor knots-knettergek verklaard”.

De amazone is heel trots op haar volgers. “De community die we hebben gevormd is geweldig, het is een soort familie geworden. De verhalen die we van kijkers horen en de meet&greets die we hebben geven mij een heel warm gevoel en het in contact komen met deze mensen is iets wat ik nog steeds niet onder woorden kan brengen. Wat ik me nog heel goed herinner is een foto van een meisje tijdens de eerste clinic van Britt en mij. Op het moment dat we samen de ring in kwamen rijden huilde dat meisje tranen van geluk omdat ze ons live zag. Het is belachelijk om te beseffen dat je zoiets voor iemand doet, want ik ben maar gewoon iemand. Ik ben het meest trots op dat ik iemand op dat moment zo veel plezier kan geven”.

Lichte Tour

Onlangs verliet de amazone haar ouderlijk huis en ging ze opzoek naar een nieuw plekje. “Wij hadden een kleine pensionstal aan huis, alleen iedereen heeft daarnaast ook nog een andere baan. We hebben heel veel, behalve tijd”, grapt ze. “Mijn vader is chronisch ziek, ik ben chronisch ziek, dus het bedrijf was te groot om naast een vaste baan te doen, maar te klein om permanent van te leven. We zijn dus nu opzoek naar een grotere plek zodat we er van kunnen leven, of een kleinere plek zodat we ons kunnen richten op onze eigen- en enkele trainingpaarden”.

Momenteel houdt De Ruiter zich ook nog bezig met haar studie Biologie aan de UU. Daarnaast werkt ze voor zichzelf en rijdt ze ook nog fanatiek op haar zelfopgeleide Halloween (v. Makari Jetsetter). “Ik had gedwongen de tijd om de trainen, wat ik eigenlijk helemaal niet erg vond. Mijn doel is om dit jaar regulier Lichte Tour te starten. Ik ben eigenlijk para-ruiter, maar ik houd van het doen van dingen doen die volgens het boekje niet mogelijk zijn. Het is een beetje puzzelen met hoe ik dingen wél mogelijk kan maken. Daarnaast lijkt het mij heel bijzonder om dit te bereiken met het paard waarmee ik mijn ongeluk heb gehad. Dan is het weer goed. En zodra het weer mag hoop ik ook internationaal mijn debuut in te para-sport te maken”, sluit ze enthousiast af.

Youtube-kanaal van PaardenPraat.tv.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Ellen Sonck/ Dian Miedema/ Privébezit Esra De Ruiter

Reacties