Esra Rietbergen: “Laat je paard altijd keuren!”

Esra Rietbergen: “Laat je paard altijd keuren!”

0 7077

Esra Rietbergen kocht Welshpony Blacky met het idee een vierjarige ruin te kopen. Echter bleek bij de keuring dat dit niet het geval was. De pony was pas twee en al onder het zadel beleerd. Rietbergen wil nu iedereen meegeven om paarden echt te laten keuren voordat je ze koopt. “Het is zó belangrijk, dat blijkt nu wel weer”.

Toen ze hoorde dat de pony een stuk jonger was dan ze in de eerste instantie dacht, werd er besloten om de pony eerst een tijd te laten groeien. “Ik heb hem eerst een volledig met rust gelaten zodat hij uit kon groeien. Hij was natuurlijk op een jonge leeftijd beleerd, wat absoluut niet goed is. In deze tijd kwamen werd zijn testosterongehalte opeens een stuk hoger dan normaal. Hij was niet meer te houden dus we besloten de dierenarts te laten komen. Die vertelde dat hij waarschijnlijk nog hengst was, maar dat zijn ballen in zijn buik of in zijn lies zaten. Ondertussen zijn ze ingedaald en hebben we hem laten castreren. Als het goed is is dat nu opgelost, maar het is afwachten hoe dat afloopt”.

Gekke manier

Nu de pony een stukje ouder is, wordt hij heel langzaam weer opgepakt door de amazone. “We zijn hem opnieuw aan het inrijden, en je merkt wel echt dat hij nog veel weet van toen. Gelukkig is er tot nu toe nog niks te merken aan zijn pezen en zijn rug. Het is wel op een gekke manier gegaan. Het is raar dat geen enkele dierenarts heeft gezien dat het zo’n jonge pony was. Achteraf blijkt dat dit duidelijk zichtbaar is geweest door zijn tanden”, legt ze uit. “We hebben contact gehad met de handelstal waar hij weg komt en zij hebben aangeboden om hem terug te nemen. Maar wij doen Blacky nooit meer weg”.

Band

Rietbergen is blij dat ze haar pony heeft laten keuren. “Ik had opeens een jonge hengst terwijl dat niet de bedoeling was. In een korte tijd hebben we samen veel meegemaakt, dat schept wel echt een band. Ik zou iedereen aanraden om zijn of haar paard te laten keuren, je weet nooit of mensen de waarheid spreken. Sommige dingen zijn wel fijn om van te voren te weten”.

De amazone gaat haar pony nu heel langzaam oppakken. “We geven hem alle tijd om opnieuw te wennen aan het rijden. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat we wat fanatieker gaan rijden en zelfs gaan starten, maar alles op zijn tijd”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’ Privébezit

Reacties