Esra de Ruiter beste para amazone in Den Hoorn

Esra de Ruiter beste para amazone in Den Hoorn

0 1910
dressuur ring

Ook voor Para dressuur stond een wedstrijd gepland, tijdens de subtopwedstrijd in Den Hoorn. Esra de Ruiter en Halloween (v. Makari Jetsetter) wonnen met 65,64% overtuigend de team test.

Ook de individuele proef was deze combinatie niet te kloppen en reden ze een percentage van 63,67%.

Esra de Ruiter zal voor veel mensen niet onbekend zijn, samen met Britt Dekker plaatsen de dames video’s op het welbekende YouTube kanaal PaardenpraatTV.

‘Gewone’ baan

‘We woonde altijd in een ‘gewoon’ rijtjeshuis, we hebben allemaal een ‘gewone’ baan en onze paarden, die meestal niet van ons zelf waren, stonden op boerderijtjes in de buurt,’ vertelt De Ruiter. ‘Tien jaar geleden wilden mijn moeder verhuizen. Ze wilde een huisje met een buitenbakje. Dit is alleen iets iets uit de hand gelopen want toen zijn we een paardenbedrijf begonnen. Het is wel kleinschalig, we hebben dertien boxen en het is gericht op de dressuur, trainingen en het begeleiden van mensen.’

De paarden zijn niet het hoofdinkomen van de familie. ‘We hebben naast de paarden allemaal nog een normale baan. Daardoor kunnen wij de dingen doen die wij leuk vinden, zo begeleiden wij de jeugd en onze pension klanten van erg dichtbij, kunnen wij paarden africhten en uitbrengen. Zo hoef je geen zestig pension klanten op stal te hebben.’

Van projectje naar Para paard

Esra vertelt dat Halloween totaal niet dressuur gefokt is en dat ze hem aankochten als een ‘projectje’. Hij was toen vier jaar en Esra en haar moeder zagen wel wat in hem. Halloween lijkt te bewijzen dat hij zeker potentie heeft voor de dressuur en heeft onder meer deelgenomen aan het CHIO Rotterdam, het NK Dressuur, maar hij toont ook regelmatig zijn ‘skills’ op shows.

Esra en Halloween rijden nog niet zo heel lang mee in de Para Dressuur, drie weken na de aankoop van Halloween kreeg de combinatie een ongeluk. Hierbij liep Esra een dubbelzijdige oogzenuw verlamming en Diffuse Axonale Hersenschade op. Dit is nu iets meer als twee jaar geleden. In maart is Esra gekeurd bij de KNHS en op 3 juni dit jaar deed de combinatie mee aan hun eerste Para wedstrijd.

Iets te veel gas

Afgelopen weekend was er een mogelijkheid om de baan te verkennen, hier was Esra erg blij mee. ‘Gister heb ik na een lange tijd weer echt lekker gereden. Het was erg fijn dat we de baan konden verkennen. Halloween is nogal een binnenvetter als hij iets spannend vindt en dan krijg ik er niet uit wat er in zit. Het losrijden ging erg goed maar hierdoor was ik in de eerste proef iets te enthousiast en reed ik met iets te veel gas. Daardoor hadden we wat kleine foutjes. De tweede proef ging wel erg fijn.’

‘Hij kent eigenlijk alle oefeningen die hij moet kennen. Maar nog niet goed genoeg om echte uitschieters te hebben. Hij is natuurlijk nog maar zes en 1.80m hoog, hij moet nu vooral sterker worden. Hij heeft een hele goede galop en stap maar ook kan hij erg goed appuyeren.’

Twee zien meer dan één

‘Ik train eigenlijk altijd met mijn moeder, echt met alles. Met zadelmak maken, met mijn eigen paarden of als ik op een paard van een klant zit. Ik heb van kinds af aan les gehad van mijn moeder, ze heeft mij leren rijden en dat samenwerken is altijd zo geweest. Maar ik kijk ook met haar mee als zij aan het rijden is. Ik vind het erg belangrijk dat je iemand op de grond heb die met je mee kan kijken, met z’n tweeën zie je altijd meer dan alleen. Dit is voor mij erg belangrijk omdat ik aan de hele rechterkant van mijn lichaam minder gevoel heb. Dan is het belangrijk dat ik het goede beeld aan mijn gevoel kan koppelen.’

Vast adres

Naast dat Esra veel hulp heeft van haar moeder, is Dressuurstal van Baalen ook een vast adres waar zij en haar moeder gaan trainen. Door de jaren heen is Esra ook bevriend geraakt met Jenny Schreven, waar ze nu ook regelmatig traint.

‘Toen Halloween nog niet klaar was voor mijn toelatingsexamen van de Orun, mocht ik een paard van Danielle van Mierlo lenen. Ik had voor mijn examen nog maar twee keer op dat paard gereden en dit ging eigenlijk heel erg goed. Danielle heeft een beetje dezelfde style als ik. Ze is na het examen ook bij ons op stal geweest om op Halloween te rijden. Het is zo leuk om te zien dat je zo op elkaars paarden weg kan rijden.’

Z2-debuut

Ook brengt Esra, Halloween in de reguliere sport uit. Zo is de combinatie vorige week nog op pad geweest voor hun Z2 debuut, waarin ze tweede werden.

‘Het verschil tussen de reguliere wedstrijden en de Para dressuur vind ik wel erg groot. Je kan het een beetje vergelijken met wanneer je een Z2 proef of een Junioren proef moet rijden. Er wordt toch anders naar je proef gekeken.’

ZZ-Zwaar

Robine Lievaart en Wantovani (v. Mantovani) wonnen in Den Hoorn de eerste proef van het ZZ-Zwaar met een percentage van 64,93%. Loes van Gils en Davinci (v. Van Gogh) behaalde de tweede plaats met 64,64%. De derde plaats was voor Yvette Roelofs en Easter (v. Rhodium) met 62,79%.

Ook proef 36 schreef Robine Lievaart op haar naam, dit maal met 63,36%. Ophelia Vredevoort en Madelief’s Rayza (v. Gribaldi) werden hier tweede met 63,21%. Yvette Roelofs en Easter (v. Rhodium) behaalde de derde plek met 62,43%.

Prix St. George

In de Prix St. George waren het Kirsten Brouwer en Everlast-Lindh (v. Hofrat) die overtuigend de eerste plaats in beslag namen, dit deed de combinatie met 69,41%. Maxime Osse en HemCell Estados (v. Track C) volgde met een tweede plaats met 65,66%. Derde werden Geert Hofland en Blaze (v. United) met 64,78%.

Inter I

Imke Schellekens – Bartels en Floratio (v. Florencio) wonnen de Inter I rubriek met een percentage van 67,79%. Hiermee bleef de combinatie de nummer twee ruim voor.

U25

De U25 rubriek werd op naam geschreven van de Engelse Charlotte Fry en Lord Leatherdale (v. Lord Loxley), zij reden een percentage van 61,47%. Sarah van de Meer en Elton John (v. Johnson) werden tweede en behaalde net geen 60%.

Grand Prix

Carola Kral en Dancer (v. United) wonnen met 60,05% de Grand Prix.

Bente Hedeman Joosten en Hippy Evitia (v. Briljant) wonnen de junioren rubriek met 60,69%.

Tekst: Dominique Marijnissen

Foto: archief Digishots

Reacties