Esmeralda Babahmetovic: ‘We houden een brede blik qua rijden’

Esmeralda Babahmetovic: ‘We houden een brede blik qua rijden’

0 810
bitloos hoofdstel

Ggz-instelling Zeeuwse Gronden in Terneuzen organiseert op zaterdag 18 mei een dressuurwedstrijd op Equicentrum de Kraaghoeve in Terneuzen, bij deze wedstrijd is tuig min of meer verboden. Het initiatief komt van Esmeralda Babahmetovic en Valerie Wielemaker.

Zij zijn er van overtuigd dat je ook wedstrijden kan rijden zonder bit, maar ook zonder hoofdstel of zadel.

Uittesten

“Onze organisatie houdt zich onder andere bezig met equitherapie,” vertelt Babahmetovic. “Met equitherapie werken we doelgericht aan problemen van fysieke, psychische, orthopedagogische en sociale aard. Met deze therapie beoefenen we heel veel Natural Horsemanship. We zijn er van overtuigd dat we klassieke dressuur kunnen rijden zonder bit. We willen onszelf een beetje testen door een officiële KNHS-jury uit te nodigen om ons te beoordelen.”

Ervaring

De opzet is dezelfde als bij een officiële wedstrijd, maar je kan er geen winstpunten mee verdienen. “Het is gewoon een uitdaging voor de deelnemers om zonder zadel en hoofdstel een proefje te rijden, om te kijken wat ze tot nu toe bereikt hebben. Je hoeft geen ervaring te hebben met bitloos wedstrijden rijden, maar ervaring met bitloos rijden en/of reguliere wedstrijden is wel handig.”

Babahmetovic zou willen dat ruiters verder kijken dan de ‘gewone’ klassieke dressuur. “Maar we  willen een brede blik houden qua rijden. We zijn er van overtuigd dat je ook zonder tuig kan rijden tot een bepaalde hoogte. Prikkel je zintuigen ook eens om het anders te proberen.”

Spelregels

De spelregels zijn eenvoudig: het dragen van een hoofdstel en/of bit is niet toegestaan. Je mag wel een touwhalster gebruiken. Wedstrijdkleding is niet verplicht.

Er worden proeven verreden op de niveaus B,L, M en Z.  Ook worden er een Pas De Deux, viertallen en achttallen georganiseerd.

Programma

Het ochtendprogramma bestaat uit dressuur met touwhalster en zadel. Het middagprogramma is helemaal ‘naakt’. De dag wordt afgesloten met een barbecue op het terrein.

Meer informatie vind je hier.

Foto: Remco Veurink

Reacties