Esmee Janssen: “Vanaf de eerste seconde waren we verliefd”

Esmee Janssen: “Vanaf de eerste seconde waren we verliefd”

Nicklas KWPN Eerste bezichtiging 2020 © DigiShots

Esmee Janssen en Jordy Andeweg kochten twee jaar geleden als veulen de Desperado N.O.P. nakomeling Nicklas. De hengst is door naar de tweede bezichtiging bij het KWPN.

Online

Janssen vertelt “We hebben hem gekocht via de KWPN online sale. Hij was verkocht aan buitenlandse kopers maar die hadden er meerdere gekocht en niet betaald. Zo kwam het veulen weer vrij en Jordy had laten weten interesse te hebben. Zodoende kregen wij de kans om hem te kopen. We waren op dat moment niet eens perse op zoek naar een veulen maar deze liep met zoveel gemak.”

Desperado N.O.P.

Nicklas is een nakomeling van Desperado N.O.P.. De zwarte Nederlandse tophengst is gefokt door familie Andeweg en nog altijd in hun mede bezit. “We waren misschien een beetje bevooroordeeld omdat het een Desperado was. Jordy was vanaf de eerste seconde al gek van het veulen. We zijn gaan kijken en hij had al de hele dag in de wei gestaan. Hij werd een beetje aangejaagd en hij bewoog zo goed dat we hem gekocht hebben.”

Feestje

Het stel heeft als doel om fijne sportpaarden te fokken, klaar te maken en te trainen voor de toekomst. “In oktober is Jordy met hem aan de slag gegaan, het is zijn project. Omdat het toch wel een heel fijn paard is wilde we de gok wagen voor de hengstenkeuring. Jordy heeft veel ervaring met het klaarmaken maar je blijft toch kritisch of ze goed genoeg zijn. Het duurde even voordat ik hem zo ver had om te gaan. Misschien ben je op je eigen paard nog wel kritischer dan op die van een ander. Hij pakte de training zo makkelijk op en het is een feestje om met hem te werken” vertelt Janssen lachend.

Ronde verder

“Dit paard steekt er voor ons wel met kop en schouders bovenuit. Ik kijk altijd voor de langere termijn en dat zijn allemaal fijne sportpaarden geworden. Ik kom er nu pas achter dat er zo’n groot verschil kan zitten tussen jonge paarden. Nu zie ik het verschil tussen een goede en een hele goede. De nacht voor de eerste bezichtiging hebben we weinig geslapen, we vonden het toch wel spannend. Hij was op stal heel braaf en op het straatje en in de kooi liet hij zich goed zien. Het moment dat ze met zijn allen terugkomen vond ik wel heel spannend. Vooraf dacht ik wat maakt het toch uit maar je gaat ervoor en hoopt toch dat hij een ronde verder gaat” vertelt de amazone.

Sportpaard

Ze vervolgt “Na de keuring gaan we hem op zijn tijd zadelmak maken en zal hij met ons de sport in gaan. Ik vind het ontzettend leuk dat Jordy hem zelf heeft klaargemaakt en dat hij natuurlijk een Desperado is. Dat maakt het allemaal nog specialer. Het is de bedoeling dat ik hem ga rijden maar ik weet niet of Jordy hem aan mij gaat afstaan. We willen er een fijn sportpaard van maken. We hebben het geluk dat hij van ons zelf is en dat hij niet verkocht wordt. Beide werken we nog en we hoeven niet van de paarden te leven. Dat is zeker een luxe positie.”

Toekomst plannen

“Ik hoop dat 2021 mooie dingen met zich meebrengt. Het is de bedoeling dat we samen iets gaan opzetten in de toekomst. Het lijkt ons fantastisch om een eigen accommodatie te hebben waar Jordy de paarden kan klaarmaken en waar we de paarden kunnen trainen” vertelt Janssen. “Ik heb drie eigen paarden en drie trainingspaarden. Jordy heeft nog een fokmerrie van zijn ouders die nu dragend is van Jameson RS2. Dat wordt zijn eerste eigen fokproduct dat van hemzelf is. Ook heeft hij nog een trainingspaard wat we heel erg leuk vinden” besluit ze.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Digishots

Reacties