Subtop: Esmée Donkers wint regenachtige observatiewedstrijd in Delft

Subtop: Esmée Donkers wint regenachtige observatiewedstrijd in Delft

Esmee Donkers, Zaffier
Esmee Donkers - Zaffier European Championships Dressage 2016 © DigiShots

De subtopwedstrijd bij Manege De Prinsenstad in Delft stond gisteren in het teken van de observatiewedstrijden voor de jeugd. De weergoden waren Delft niet gunstig gezind, aan het eind van de ochtend moest het programma worden stilgelegd vanwege een stortbui. Esmée Donkers was de eerste starter in de Young Riders rubriek, ze scoorde met haar Zaffier (v. Painted Black) 72,25%, goed voor de overwinning.

Programma stilgelegd

Donkers vertelt over haar dag, die niet helemaal liep zoals gepland. ‘Ik zou eigenlijk om half drie starten, maar vanwege de stortbui en het onweer werd het programma stilgelegd. Ik zou om kwart voor vier moeten, maar toen ik om drie uur ging losrijden werd het nog een half uur uitgesteld. Dus zijn we toen weer terug naar stal gegaan, en ben ik een half uur later echt los gaan rijden. Zaffier had geen last van de onhandige planning, ze is een super fijn paard en werkt altijd mee, ik ben heel trots op haar!’

Hartstikke fijne proef

‘Zaffier liep heel fijn, ze is echt vooruitgegaan. Haar karakter is super en daarom blijft ze altijd verbeteren. Ze was vandaag heel ontspannen en de proef was bijna foutloos. Het beeld was heel mooi en ze voelde fijn en goed aan. Eén wissel was niet helemaal zoals hij moest, Zaffier kent inmiddels de proeven en had de hulp iets later verwacht. Verder hadden we wat schoonheidsfoutjes, maar het was een hartstikke fijne proef! Het is mooi dat de jury’s ook goed op één lijn zaten.’

Goede samenwerking

De amazone uit Venhorst is lovend over haar instructrice Tineke Bartels: ‘Tineke was er vandaag bij en dat is echt super fijn. We zijn goed op elkaar afgestemd, wat zij zegt, voel ik precies hetzelfde aan. We hebben veel gewerkt aan ongedwongenheid en losgelatenheid, dat wierp vandaag zijn vruchten af. Zaffier heeft zich heel veel ontwikkeld en ze heeft nog veel potentie. Ik heb de laatste tijd niet veel wedstrijden gereden, en als ik op wedstrijd ga rijd ik vaak zelfstandig los. Ik heb samen met Tineke naar vandaag toe gewerkt, en de verbeterpunten kunnen we weer meenemen naar de trainingen van volgende week. Naast de training van Tineke krijg ik eens in de twee weken kadertraining van Alex van Silfhout, dat sluit heel fijn op elkaar aan.’

Sport en studie gecombineerd

Donkers combineert haar sport met een studie Bedrijfskunde-MER aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. ‘We gaan nu naar de laatste observatiewedstrijd toe werken, die is over twee weken op de finale van de Greenpoint Kostendrukkers Cup in Nieuw en Sint Joosland. Daarna worden de teams samengesteld, en ik hoop natuurlijk op een EK-plaats. Daarnaast loopt het schooljaar ten einde, dus dat is druk. Ik volg een topsportregeling op de Fontys, maar er is veel planning vereist. Gelukkig heb ik daarbij heel veel steun en hulp van het team thuis!’

Pony’s: Schelstraete

 Met 73,29% won Mickey Schelstraete met haar opvallende schimmel Elin’s Noncisdador. Shanna Baars werd tweede (71,86%) met Don Camillo du Bois (v. Dornick B). Derde was Fleur Prinsen met Next Black Magic (v. Nabucco R).

Children: wederom Buijs

 Europees Kampioene 2017 Sanne Buijs zette haar zegenreeks bij de Children met Happy Feet (v. Tuschinski) voort. Ze won met een score van 74,23%. Met 74,17% zat Sanne van der Pols haar op de hielen, zij reed Excellentie (v. Don Schufro). Derde (73,91%) werd Lara van Nek met Fariska (v. Vivaldi).

Junioren: Pap

Regerend Nederlands Kampioene Kimberly Pap won met Vloet Victory (v. Jazz) de Junioren rubriek. De combinatie scoorde 72,53%. Milou Dees werd tweede (71,16%) met Francesco (v. Florencio). De derde prijs (70,81%) was voor Thalia Rockx met Gerda Nova de la Fazenda (v. Romanov).

Young Riders

 Het was een succesvolle dag voor Thalia Rockx, bij de Young Riders scoorde ze met Verdi de la Fazenda (v. Florett As) 72,21%, goed voor een tweede prijs. Derde (71,96%) werd Diana van de Bovenkamp met Evita Ronia (v. Westpoint).

Under 25: Nieuwenhuis

 Zowel de overwinning als de tweede prijs bij de U25 ging naar Jeanine Nieuwenhuis. Met haar toppaard TC Athene (v. United) scoorde ze 70,21%. Charming Lady (v. Painted Black) liep onder Nieuwenhuis naar 69,83%. Jill Huijbregts werd derde (69,10%) met Eventz Zamacho Z (v. Rousseau).

De volledige uitslag vind je terug op Mijn KNHS.

Tekst: Milou van Engeland

Bron: Hoefslag (mag niet overgenomen worden)

Foto: DigiShots

 

Reacties